Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronanyrkki nosti Etelä-Karjalan rokotetavoitteen nyt 90 prosenttiin torppaamaan taudin viidettä aaltoa

Kuluneen viikon ajalta koronaan Eksoten alueella sairastuneista 71 prosenttia oli ilman rokotuksen tuomaa suojaa.

Etelä-Karjalassa on nyt tavoitteena saavuttaa 90 prosentin rokotekattavuus, jotta koronataudin viidenneltä aallolta vältyttäisiin ja terveydenhuolto pystytään turvaamaan. Tavoitteen linjasi alueellinen koronan tilannekuvaryhmä tiistaina.

Jääkiekkojoukkue SaiPa on saatu mukaan kannustamaan väestöä rokotteen ottamiseen.

– Keskiviikkona 27. lokakuuta pelaamme Ilvestä vastaan. Ennen ottelua olemme kutsuneet Eksoten jakamaan koronarokotteita kaikille, jotka eivät vielä ole saaneet ensimmäistä rokotetta, kertoo SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen Eksoten tiedotteessa

– Kaikille ensimmäiseen koronarokotteen ottajalle on myös jotain pientä kivaa tarjolla ennen matsia. Rokotuspiste on auki yhden tunnin ajan ennen ottelun alkua kello 17.30 alkaen, Markkanen lisää.

Tilannekuvaryhmän eli maakunnan koronanyrkin mukaan rokotteen ottaminen on ensisijaisen tärkeää maskien pois jättämisessä ja vakavan koronataudin välttämisessä.

Maskisuositus on voimassa ruuhkaisissa, julkisissa sisätiloissa ja koskee erityisesti niitä henkilöitä, jotka eivät ole saaneet täyttä rokotesarjaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee nyt kolmannen koronarokoteannoksen antamista 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville sekä lääketieteellisille riskiryhmille. Kolmatta annosta suositellaan näille ryhmille aikaisintaan kuusi kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen.

Eksoten terveyspalveluiden johtaja Tuula Karhulan mukaan kolmanteen rokotukseen voi yli 60-vuotias varata jo nyt ajan, jos toisen rokoteannoksen saamisesta on kulunut tuo kuusi kuukautta.

Suurella osalla kuusi kuukautta tulee täyteen vasta ensi vuoden puolella, Karhula sanoo.

Rokottamattomat sairastuvat koronatautiin

Tilannekuvaryhmän arvion mukaan koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella kiihtymisvaiheessa. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Kuluneen viikon ajalta koronaan sairastuneista 71 prosenttia oli ilman rokotuksen tuomaa suojaa.

Etelä-Karjalassa 80,3 prosenttia yli 12-vuotiasta on saanut kaksi koronarokotusta maanantaihin 18. lokakuuta mennessä.

Rokottaminen on tilannekuvaryhmän mukaan tärkeää eritoten nyt, kun yhteiskunta on avautumassa ja ihmiset liikkuvat aktiivisemmin. Alkava pikkujoulukausi ja urheilu- ja kulttuuritapahtumien aktivoituminen saavat ihmiset liikkeelle. Rokottamattomien riski saada koronatauti kasvaa. Koronatautiin sairastuneista noin 70 prosenttia on täysin rokottamattomia.

Tuula Karhula arvioi Eksoten tiedotteessa, että rokottamattomat tulevat erittäin suurella todennäköisyydellä sairastumaan koronatautiin tämän tai ensi vuoden aikana.

Rajamaakuntana on Etelä-Karjalassa hänen mukaansa myös otettava huomioon Venäjän entisestään huonommaksi kääntynyt koronatilanne, joka voi myös vaikuttaa alueen sairastavuuteen, kun 20 prosenttia väestöstä on vielä rokottamatta. Karhula toivoo, että kaikki, jotka vielä eivät ole rokotetta ottaneet, kävisivät sen ottamassa.

Eksoten rokotuksista vastaava hoitaja Sari Kuitto huomauttaa tiedotteessa, että tärkeintä on saada hyvä rokotekattavuus ja sitä kautta eteläkarjalaisten terveysturvallisuus koko väestön osalta hyvälle tasolle. Näin Eksote turvaa keskussairaalan kyvyn hoitaa muun muassa leikkauspotilaat ajallaan, eikä hoitovelkaa synny.