Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjala ylsi ensimmäisenä yli 80 prosenttiin: Rokotukset eivät ole näin pitkällä missään muualla Manner-Suomessa

Rokotuskattavuus voisi nousta lähelle 90 prosenttia, jos kaikki ykkösrokotuksen ottaneet ottaisivat toisenkin rokotteen. Etelä-Karjalassa varmistui viime viikolla 41 uutta koronatartuntaa.

Etelä-Karjalassa on mennyt 80 prosentin raja rikki koronan kakkosrokotuksissa. Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronarokotustilastosta.

– Me olemme ensimmäisen maakuntana Manner-Suomessa päässeet virallisesti yli 80 prosentin kattavuuteen yli 12-vuotiainen rokotuksissa, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) ylilääkäri Sami Raasakka sanoo.

Eksoten terveyspalvelujen ja avoterveydenhuollon vastaava lääkäri Tuula Karhula pitää 80 prosentin ylittymistä erittäin merkittävänä.

– Toki tavoittelemme yli 90 prosenttia, mutta mitä suurempi kattavuus, sitä paremmin myös sairaalamme selviää jatkossa. Tietysti hyvä jokaiselle yksilölle etenkin, kun olemme rajamaakunta, Karhula kirjoittaa sähköpostiviestissä.

Etelä-Karjalassa yhden koronarokotuksen on saanut 87,8 prosenttia ja kaksi koronarokotetta on saanut 80,3 prosenttia yli 12-vuotiasta.

Ensimmäisen rokotuksen saaneita on maakunnassa 9 000 enemmän kuin kaksi rokotetta saaneita.

– Jos nämäkin kaikki saataisiin rokotettua kaksi kertaa, olisimme lähellä 90 prosenttia, mikä olisi tosi hyvä. Jokainen prosentti ylöspäin tarkoittaa meille isoa helpotusta, Raasakka toteaa.

Etelä-Karjalaa edellä kakkosrokotuksissa on vain Ahvenanmaa, jossa kattavuus on 83,5 prosenttia. Sielläkin ollaan Etelä-Karjalan takana ykkösrokotuksissa, jonka on saanut 87,1 prosenttia asukkaista.

Koronaan sairastuneista 70 prosenttia rokottamattomia

Viime viikolla Etelä-Karjalassa varmistui 41 uutta koronavirustartuntaa, Raasakka kertoo. Edellisellä viikolla tartuntoja oli 49.

– Toivottavasti suunta olisi alaspäin.

THL:n koronakartan mukaan uusia tapauksia oli Etelä-Karjalassa 53. Tartunnoista 36 merkittiin Lappeenrantaan, 12 Imatralle, kolme Luumäelle ja yhdet tartunnat Lemille ja Ruokolahdelle.

Raasakan mukaan noin 70 prosenttia tartunnoista on todettu kokonaan rokottamattomilla. Kahdeksan oli saanut kaksi rokotetta ja neljä yhden rokotteen.

Muutama sairastuneista on altistunut koronavirukselle samoihin aikoihin, kun on saanut toisen koronarokotteen.

– Iso osa, tuollainen 40 prosenttia, on perheessä tapahtuneita jatkotartuntoja. Niistä noin 80 prosentissa tiedetään, mistä tauti on alunperin tullut.

Tartunnoista noin 20 prosenttia on löydetty Suomen ja Venäjän rajaliikenteessä tehdyistä testeistä.

Koronatestejä tehtiin viime viikolla Etelä-Karjalassa noin 1 900 kappaletta.

– Positiivisia on vähän yli kaksi prosenttia. Se viittaa siihen, että virusmäärää ei ole niin paljon. Vaikka ihmiset käyvät testeissä, positiivisia ei kovin paljon sieltä nouse. Se on hyvä merkki.

Sairaalahoidossa koronapotilaita on viisi tai vähemmän, Eksoten koronataulukosta selviää.

Koronavirustilanne Etelä-Karjalassa on kiihtymisvaiheessa. Koronatilanteen kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Maakunnan alueellinen koronatilannekuvaryhmä kokoontuu tiistaina.

Päivitetty 18.10.2021 kello 13:11: Lisätty THL:n luvut. Kello 15.25 lisätty Tuula Karhulan kommentti.