Kaakkoissuomalaisille yrityksille toivotaan kustannustukea siihen asti, kunnes venäläisturistit palaavat

Maakunnista on toimitettu yhteinen vetoomus elinkeinoministeri Mika Lintilälle. Siinä esitetään, että kustannustukimenettelyä jatketaan Venäjän-kaupan tyrehtymisestä kärsiville yrityksille.

Venäläisten turistibussien paluuta odotetaan Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa. Arkistokuva. Kai Skyttä

Kalle Sipiläinen

Kaakkois-Suomen yritykset tarvitsevat rajatilanteen vuoksi edelleen kustannustukea. Maakuntien liitot, kunnat, kauppakamarit, yrittäjäjärjestöt, elinkeinoyhtiöt ja Ely-keskus vetoavatkin elinkeinoministeri Mika Lintilään (kesk.).

Työ- ja elinkeinoministeriöön toimitetussa vetoomuksessa esitetään, että kustannustukimenettelyä jatketaan Venäjän-kaupan tyrehtymisestä kärsiville yrityksille niin kauan, kunnes matkustusrajoitukset Suomen ja Venäjän väliltä on purettu.

Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa on merkittävä määrä yrityksiä, joiden liiketoiminta on kärsinyt Venäjän ja Suomen välisistä matkustusrajoituksista.

Tukea toivotaan yrityksille, joille rajan sulkeminen on tarkoittanut vähintään 30 prosentin liikevaihdon pienenemistä koronapandemiaa edeltävään aikaan verrattuna.

Maakuntien kirjelmä on samalla kannanotto lakiluonnokseen, jossa hallitus esittää eduskunnalle muutosta yritysten määräaikaisesta kustannustuesta annettuun lakiin. Käytännössä lakimuutos tarkoittaisi viidettä kustannustukikierrosta.

Etelä-Karjalan liiton tiedotteen mukaan venäläisturistien puuttumisen tuomat negatiiviset talousvaikutukset ovat olleet Etelä-Karjalassa vajaat miljoona euroa per päivä ja Kymenlaaksossakin noin puoli miljoonaa euroa per päivä.

Negatiiviset työllisyysvaikutukset vuosina 2020–21 ovat olleet pelkästään Etelä-Karjalassa noin 2000 henkilötyövuotta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka