Etelä-Karjalassa järjestetään keräys, jossa nurkissa lojuvista aseista ja räjähteistä pääsee eroon ilman seuraamuksia – Poliisi noutaa ilmoitetut aseet ja räjähteet

Poliisi muistuttaa, ettei löydettyjä räjähteitä, nalleja tai aseita saa käsitellä itse, vaan niistä pitää ilmoittaa hätänumeroon 112.

Poliisi ja Puolustusvoimat järjestävät ase- ja räjähdekeräyksen Etelä-Karjalassa lokakuussa.

Ne voi nyt luovuttaa valtiolle ilman seuraamuksia. Poliisi noutaa ne.

Keräyksissä saatu perikuntien aseita ja sodanaikaisia räjähteitä

Ase- ja räjähdekeräys järjestetään Etelä-Karjalassa neljän vuoden välein.

Neljä vuotta sitten keräyksen kautta tuli parisataa asetta ja noin 50 räjähdettä, sanoo Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen komisario Riku Jäderholm.

Järdeholmin mukaan keräyksen kautta viranomaiset ovat saaneet esimerkiksi perikuntien aseita ja sodanaikaisia räjähteitä.

– Monta kertaa on niin, että räjähteet ovat olleet suvulla kauan aikaa, eikä ole ajateltu, että se on toimiva räjähde.

Etelä-Karjalassa on edelleen paljon sodanaikaisia räjähteitä, jotka voivat olla kymmenien vuosien jälkeenkin täysin toimintakykyisiä, Jäderholm toteaa. Räjähteitä löytyy esimerkiksi pelloilta ja vesistöistä.

Aseiden kohdalla käy toisinaan niin, että kun ampuma-aseluvan haltija kuolee, perilliset eivät tiedä tai muista ilmoittaa asiasta lupaviranomaiselle kuuden kuukauden kuluessa, Jäderholm kertoo.

Aseeseen pitää hakea aselupa, tai ne voi luovuttaa poliisille myytäväksi asehuutokaupassa tai hävitettäväksi.

Näin keräys toimii käytännössä

Luovuttajan pitää ilmoittaa etukäteen hallussaan olevista aseista tai räjähteistä, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Ilmoituksen voi tehdä 8. lokakuuta saakka puhelimitse tai sähköpostilla. Ilmoituksia otetaan arkisin kello 8–16 vastaan numerossa 050 399 7766. Sähköpostia voi lähettää osoitteeseen asekerays.kaakkois-suomi@poliisi.fi.

Poliisi muistuttaa, ettei löydettyjä räjähteitä, nalleja tai aseita saa itse käsitellä, eikä niitä saa tuoda poliisiasemille. Vanhentuneet räjähdysaineet voivat olla herkkiä räjähtämään.

Poliisi ilmoittaa noutoajankohdan etukäteen.

Jos löytää räjähteitä, niistä pitää ilmoittaa hätänumeroon 112.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka