Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolmansien koronarokotusten antaminen alkoi Etelä-Karjalassa – Maakunnassa asuu tuntematon määrä Sputnik-rokotuksen saaneita, jotka näkyvät tilastoissa rokottamattomina

Kolmannen rokotuksen voivat saada voimakkaasti immuunipuutteiset tai alle kuuden viikon välillä kaksi rokotusta saaneet.

Koronarokotteen on saanut 78 prosenttia eteläkarjalaisista.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) mukaan 99 275 ihmistä on saanut ensimmäisen rokotuksen ja toisen 81 936 ihmistä.

Kolmansien rokotusten antaminen aloitettiin viime viikolla, Eksoten rokotuksista vastaava hoitaja Sari Kuitto kertoo.

Kolmas koronarokotus annetaan ihmisille, jotka ovat voimakkaasti immuunipuutteisia.

Voimakasta immuunipuutosta aiheuttavat esimerkiksi elinsiirto, dialyysi tai vaikea, krooninen munuaisten vajaatoiminta, immunosuppressiivinen syöpähoito tai pitkälle edennyt HIV. Myös immunosuppressiivista, biologista lääkettä saava henkilö kuuluu tähän ryhmään.

Tällaisia ihmisiä on Etelä-Karjalassa noin tuhat, Kuitto sanoo.

Lisäksi kolmansia rokotuksia annetaan sellaisille henkilöille, jotka saivat koronarokotukset lyhyellä, alle kuuden viikon välillä. Tällaisia henkilöitä ovat esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan työntekijät sekä ulkomaille opiskelemaan tai töihin keväällä lähteneitä.

Lisätietoa siitä, ketkä ovat oikeutettuja kolmanteen koronarokotukseen löytyy Eksoten koronarokotussivulta.

Eksote kertoi maanantaina, että se on avannut sähköisen ajanvarauksen kolmatta koronarokotusta varten. Ajan voi varata puhelimitse numerosta 05 352 2355. Rokotukseen voi myös mennä ilman ajanvarausta Lappeenrannan Ison-Kristiinan rokotuspisteeseen arkisin kello 9.00–14.30 tai Imatran Tori Galleriaan arkisin kello 13.00–16.00.

Nuorille muistutustekstari rokotusmahdollisuudesta

Nuorten aikuisten ja maahanmuuttajien koronarokotekattavuus on matalampi kuin muissa ryhmissä Etelä-Karjalassa, Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka kertoo.

– Selvästi meillä niin kuin muuallakin maassa on pieni kuoppa nuorissa aikuisissa, 25–35-vuotiaissa. Pitäisi saada lisäinnostusta rokottautumiseen.

Kuiton mukaan 25–34-vuotiaille lähetetään tekstiviesti, jossa muistutetaan mahdollisuudesta ottaa koronarokotus.

Kuitto huomauttaa, että myös Savitaipaleella nuorten aikuisten halu ottaa koronarokotuksia on matalampi kuin muiden ikäluokkien.

– 25–29-vuotiaiden rokotekattavuus on tosi matala, se on 54,5 prosenttia.

Savitaipaleella yli 80 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä on saanut molemmat rokotukset. Savitaipale oli tiettävästi ensimmäinen kunta Suomessa, joka rikkoi 80 prosentin rajan kakkosrokotuksen osalta viime viikon torstaina.

Kuiton mukaan on mahdollista, että osa nuorista aikuisista käy esimerkiksi töissä maakunnan ulkopuolella ja on saanut koronarokotuksen siellä.

Maahanmuuttopalvelut ja erikielisellä tiedolla

Maahanmuuttajia, jotka eivät puhu suomea on lähestytty esimerkiksi maahanmuuttopalveluiden avulla.

Eksote on julkaissut omilla verkko- ja sosiaalisen median sivuillaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuottamaa koronarokotusmateriaalia eri kielillä.

– Olemme sosiaalisesta mediasta kuulleet, että on väärää tietoa ja pelkoja, minkä vuoksi ei uskalleta ottaa rokotusta, Kuitto kertoo.

Etelä-Karjalassa voi myös asua sellaisia ihmisiä, jotka ovat saaneet Venäjällä kaksi Sputnik-rokotetta. He näkyvät tilastoissa koronarokottamattomina.

Kuiton mukaan tiedetään, että tällaisia ihmisiä on, mutta heidän määräänsä ei tiedetä.

Jos Sputnik-rokotukset saaneella henkilöllä on voimakas immuunipuutos tai hän on saanut kaksi Sputnik-rokotetta alle kuuden viikon välillä, hän voi saada THL:n suosituksen mukaisesti Suomessa kolmannen koronarokotuksen, jos hän asuu tai oleskelee täällä pitkiä aikoja.