Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Imatralla viikon aikana kymmenen koronatartuntaa – Sami Raasakan mukaan 80 prosenttia sairastuneista ei ole saanut koronarokotusta

Sami Raasakan mukaan Eksotessa todettiin viime viikolla 82 koronatartuntaa.

Etelä-Karjalassa raportoitiin viime viikon aikana 85 koronatapausta.

Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronakartasta. THL kertoo, että Imatralla tartuntoja raportoitiin 10, Lappeenrannassa 71 ja Taipalsaarella 4.

Lemillä, Luumäellä, Parikkalassa, Rautjärvellä, Ruokolahdella, Savitaipaleella ei varmistunut yhtään uutta koronatapausta. Yhteensä koronatapauksia on Etelä-Karjalassa ollut 2 008 THL:n mukaan ja 2 077 Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) koronasivujen mukaan.

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka kertoo, että viime viikolla Eksotessa todettiin 82 koronatartuntaa.

Sairaalahoidossa on 0–5 koronapotilasta.

Tilanne ehkä paranemassa

Raasakan mukaan 80 prosenttia koronaan nyt sairastuneista ei ole saanut koronarokotusta. Sairastuneista 10 prosenttia on saanut yhden rokotuksen ja loput 10 prosenttia kaksi rokotusta.

– Sekä yhden että kaksi rokotusta saaneet ovat hyvin vähäoireisia, lähes oireettomia, ja tauti menee nopeasti ohi. Rokottamattomilla on vakavia sairastumisia ja heitä on sairaalahoidossa.

Raasakka sanoo olleensa huolissaan tilanteesta viime viikon alussa, mutta tapausmäärät vähenivät viikon loppua kohden. Hänen mukaansa viime viikon koronasaldo oli 82 tartuntaa.

– Varovaista optimismia tässä on. Saattaa olla, että meilläkin tapaukset alkavat vähentyä. Se on vielä hyvin alustavaa pohdintaa.

Testausmäärät laskussa

Uudet testaus- ja karanteeniohjeet ovat vähentäneet testausmääriä. Viime viikolla tehtiin keskimäärin alle 400 koronatestiä päivässä, kun aiemmin testausmäärät saattoivat nousta yli viidensadan ja kuudensadan.

– Testaaminen kohdennetaan nyt aiempaa järkevämmin. Positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista näytteistä on noussut. Reilut kolme prosenttia kaikista otetuista näytteistä on positiivisia, Raasakka toteaa.

Uusien testaus- ja karanteeniohjeiden nyrkkisääntönä on, että lievään infektioon sairastuneen kaksi rokotusta saaneen henkilön, joka ei ole altistunut koronalle, ei tarvitse lähteä koronatestiin.

– Ainoastaan sitten, jos tauti muuttuu hankalaksi tai pitkittyy, sitten testi kannattaa varmuuden vuoksi käydä ottamassa, Raasakka sanoo.

Koronatesti ei ole myöskään välttämätön, jos kaksi kertaa rokotettu altistuu koronalle, mutta hänellä ei ole oireita.

Alle 12-vuotiaiden kohdalla on kaksi perussääntöä. Jos lapsi altistuu, mutta oireita ei ole, ei testiä tarvita. Jos alle 12-vuotias sairastuu flunssaoireisiin, mutta ei ole altistunut koronalle, hän voi sairastaa kotona muutaman päivän.

Päivitetty 27.9.2021 kello 11:52: Lisätty Sami Raasakan kommentit.