Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: kuntien tarjottava kolmatta koroteannosta riskiryhmille ja ohjeistus lasten karanteeniin asettamisesta lievenee

Jatkossa karanteeniin joutuvat vain lapset, jotka tosiasiallisesti ovat olleet tekemisissä sairastuneen kanssa. Kolmatta rokoteannosta tarjotaan immuunivasteeltaan voimakkaasti madaltuneille tai rokotteen lyhyellä annosvälillä saaneille henkilöille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeistaa kuntia tarjoamaan kolmatta koronarokoteannosta immuunivasteeltaan voimakkaasti madaltuneille tai rokotteen lyhyellä annosvälillä saaneille henkilöille.

THL perustelee ohjeistustaan sillä, että Suomesta ja muualta kerätyn seurantatiedon perusteella lyhyellä 3–4 viikon annosvälillä annettujen rokotteiden teho hiipuu erityisesti infektion ja lievän taudin suojan osalta, vaikka vakavan taudin suojateho on edelleen hyvä.

Kolmatta rokoteannosta suositellaan edellä mainittuihin ryhmiin kuuluville 12 vuotta täyttäneille henkilöille.

Nuorilla vakavan koronataudin riski kahden rokoteannoksen jälkeen on kuitenkin niin pieni, että muut kuin voimakkaasti immuunipuutteiset alle 30-vuotiaat miehet rajataan toistaiseksi kolmansia rokoteannoksia koskevan suosituksen ulkopuolelle.

THL perustelee ratkaisua varovaisuusperiaatteella. Asian arviointi jatkuu, kun uutta tietoa kolmansien rokoteannosten turvallisuudesta saadaan seuraavien viikkojen aikana.

Eksote valmistelee omaa ohjeistusta

THL on myös ohjeistanut lasten karanteeniin asettamista. Jatkossa vain ne lapset asetetaan karanteeniin, jotka ovat tosiasiallisesti olleet tekemisissä sairastuneen kanssa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) kertoo tiedotteessa, että asiasta tehdään Etelä-Karjalan alueelle ohjeistus lähipäivinä.

Eksoten mukaan tapausilmaantuvuus maakunnassa on tällä hetkellä neljänneksi korkein koko Suomessa.

Tällä hetkellä sairastuvat nuoret ja rokottamattomat, ja tartuntoja on levinnyt erityisesti rokottamattomissa perheissä, kertoo Eksote tiedotteessa.

Etätyösuositus, kasvomaskisuositus ja suositukset riskiryhmien suojaamiseksi ovat Etelä-Karjalassa voimassa ainakin lokakuun loppuun saakka.