Koronapassi eteni eduskuntaan, maahantulosäännöksiä halutaan jatkaa joulukuun loppuun

Koronapassina toimisi Omakannasta saatava EU:n koroonatodistus. Koronapassi voisi olla vaihtoehto esimerkiksi aukioloaikoja, yleisö- tai asiakasmääriä koskeville rajoituksille.

Hallitus on antanut koronapassia ja maahantulosäännösten jatkamista koskevan esityksen eduskunnalle. Koronapassina toimisi EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta. Se on todistus joko koronarokotuksista, koronatestituloksesta tai sairastetusta koronasta.

Hallitus esittää, että vaihtoehtona koronarajoituksille esimerkiksi elinkeinonharjoittajat voisivat edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä. Koronapassia voisi edellyttää muun muassa ravintoloissa, yökerhoissa, yleisötilaisuuksissa, kuntosaleilla ja muissa sisäliikuntapaikoissa sekä myös uimahalleissa, museoissa ja näyttelytiloissa.

Koronapassi voisi olla vaihtoehto esimerkiksi aukioloaikoja tai yleisö- ja asiakasmääriä koskeville rajoituksille, mutta ei silloin, jos viranomainen joutuu sulkemaan tilan kokonaan tai kieltämään yleisötilaisuuden koronatilanteen vuoksi.

Koronapassia voisi edellyttää 12-vuotiailta tai sitä vanhemmilta. 12–17 -vuotiaiden testaaminen turvattaisiin julkisessa terveydenhuollossa, jos lapsi ei ole saanut rokotteita.

Vastaavia säännöksiä useissa EU-maissa

Hallitus päätti samassa yhteydessä esittää, että maahantulosäännöksiä jatketaan joulukuun loppuun asti. Maahantulijalta edellytetään edelleen todistusta sairastetusta taudista, rokotuksista tai negatiivisesta testistä. Nykyiset säännökset ovat voimassa lokakuun puoliväliin asti.

Hallituksen mukaan säännöksiä jatkamalla pyritään suojelemaan väestön terveyttä ehkäisemällä ulkomaista alkuperää olevien koronavirustartuntojen leviämistä Suomeen.

– Hallituksen esityksen mukaisia terveysturvallisuustoimia on käytössä useissa EU-maissa, tiedotteessa todetaan.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka