Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eksote: Viikonlopun aikana varmistui 42 uutta koronatartuntaa – Iso osa Etelä-Karjalan tartunnoista tapahtuu perheissä, joissa virus leviää nopeasti

Uutisvuoksi siirtyy maanantaista alkaen pääsääntöisesti viikottaiseen tartuntalukujen seurantaan.

Etelä-Karjalassa varmistui viikonlopun aikana 42 uutta koronatartuntaa. Lauantaina varmistui 18 tapausta ja sunnuntaina 17 tapausta.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) koronasivujen mukaan koko viime viikon aikana löytyi näytteistä 88 koronatapausta, joten viikonlopun saldo oli siitä melkein puolet.

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakan mukaan ei tarkkaan tiedetä, miksi taudinvarmistukset kasautuvat viikonloppuihin. Se voi johtua siitä, että testeihin havahdutaan usein puolen viikon maissa tai loppuviikosta, ja tulokset tulevat sitten viikon lopulla.

– Aika paljon on perhealtistumisia ja jatkotartuntoja. Valitettavasti perheen sisäisissä tartunnoissa oireisto tulee muillekin perheenjäsenille nopeasti, eli leviäminen on nopeaa.

Se tarkoittaa Raasakan mukaan sitä, että vaikka perheenjäseniä ehditään laittaa karanteeniin, he ovat ehtineet olla tartuttavina muissa aktiviteeteissaan. Sieltä nousee esiin koulualtistuksia esikouluista lukioihin asti.

– Koulualtistusten ja -karanteenien kohtalo on tällä viikolla esillä, ja odotetaan valtakunnallista näkemystä siitä, miten niihin suhtauduttaisiin. Kuinka laajoja karanteeneja on järkevä tehdä? Toistaiseksi mennään luokka- ja opetusryhmäkohtaisilla karanteeneilla.

Tartunnat painottuvat rokottamattomiin ja alle 40-vuotiaisiin

Tartunnat painottuvat Raasakan mukaan Etelä-Karjalassa ikäryhmiin alle 40-vuotiaat ja rokottamattomat. Jos rokotettu on saanut tartunnan, se on tyypillisesti peräisin vahvoista altistuksista perhepiirissä, ja tauti ilmenee vähäoireisena.

– Ylivoimainen enemmistö tartunnan saaneista on rokottamattomia.

Tartuntoja jäljitetään Raasakaan mukaan periaatteessa kuten aikaisemminkin, mutta tilannetta helpottaa kaksi kertaa rokotettujen kasvava osuus. Heitä ei pääsääntöisesti laiteta karanteeniin, ellei siihen ole erityistä syytä.

– Koulut ovat asia erikseen.

Jo kuusi sairaalapotilasta kuormittaa sairaalaa merkittävästi

Raasakan mukaan epidemian kehittymistä kuvaa hyvin edelleen varmistuneiden tapausten kokonaismäärä. Tilannetta muuttaa tosin sen, että kun testauskriteerit nyt ovat väljentyneet, kaikkia tartuntoja ei todeta.

Hyväksi osoittautunut mittari on myös jätevesiseuranta, viruksen määrä jätevedessä. Se luku on alueella valitettavan korkea, Raasakka huomauttaa.

Sairaalahoidossa Eksotella on nyt 6 koronapotilasta.

– Siinä vaiheessa kun mennään yli viiden, se tarkoittaa meidän sairaalalle merkittävää kuormitusta. Hälytyskellojen pitäisi soida. Sehän tarkoittaa, että rokottamattomia joutuu sairaalahoitoon ja tehohoitoon, ja sitä me nähdään tässä koko ajan.

Maakunnassa pyörii parhaillaan myös tavallisempia taudinaiheuttajia.

– Ohjeistus on, että lieväoireisten kahdesti rokotettujen tai taudin sairastaneiden ei tarvitse välttämättä hakeutua testeihin, ja se on ihan järkevä. Se vähentää kuormitusta.

Eksoten tilastoinneissa maakunnassa on nyt koko pandemian aikana varmistunut 2 014 koronatapausta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n koronatilastojenmukaan Etelä-Karjalan kuntiin kirjattiin viime viikolla 72 uutta koronatapausta.

Maanantaista 20.9. alkaen Uutisvuoksi alkaa raportoida Etelä-Karjalan tartuntaluvut viikottain, ellei tartuntamäärissä tapahdu äkillistä muutosta.