Kahdesti rokotettuja lievästi oireilevia ei pääsääntöisesti enää testata Eksoten alueella

Lievienkin oireiden kanssa täytyy edelleen välttää kontakteja. Päätös kokoontumisrajoituksista puretaan perjantaina.

Koronaviruksen testausstrategiaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä muutetaan. Vaikka Eksoten alue on edelleen leviämisvaiheessa, jatkossa koronavirustestiä ei pääsääntöisesti enää tarvita lievästi oireilevilta henkilöiltä, jos henkilö on kahdesti rokotettu ja toisesta rokotuksesta on vähintään viikko aikaa.

Testiä ei myöskään yleensä tarvita, mikäli henkilö on sairastanut koronan ja saanut yhden rokotuksen tai on sairastanut varmennetun koronavirusinfektion edeltävän kuuden kuukauden aikana.

Eksote tiedotti muutoksesta tiistaina.

Samalla kuitenkin painotetaan, että lievienkin oireiden kanssa täytyy edelleen välttää kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin henkilöihin. Oireisena tulee jäädä kotiin sairastamaan matalalla kynnyksellä.

– Lieviä oireita on mahdotonta määritellä, mutta tätä voisi verrata aiempaan normaaliin. Tavalliset flunssat sairastettiin ennenkin kotona. Tavalliselta flunssalta tuntuvat oireet voi sairastaa jatkossakin kotona ja jos olo heikkenee, tulee ottaa yhteyttä terveyspalveluihin, Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen neuvoo tiedotteessa.

Eksoten tiedotteen mukaan suurin osa tällä hetkellä saaduista koronatartunnoista on saatu perhepiirissä, eivätkä ne ole enää peräisin tapahtumista.

Lieviä oireita on mahdotonta määritellä, mutta tätä voisi verrata aiempaan normaaliin. Tavalliset flunssat sairastettiin ennenkin kotona.

Pekka Suomalainen

Suomea aletaan avata

Niin Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä kuin valtakunnallisestikin odotetaan hybridistrategian voimaan tuloa. Sillä tarkoitetaan toimia, joilla Suomea voidaan avata ja koronarajoituksista luopua, kun rokotekattavuus on riittävällä tasolla.

Aluehallintoviraston 3. syyskuuta voimaan tulleen päätöksen mukaan kahden metrin turvavälivelvoitteesta on luovuttu, mutta tilaisuuden järjestäjän on voitava varmistaa sisätiloissa osallistujien terveysturvallisuus muilla keinoilla.

Yli kymmenen hengen tilaisuuksissa voi olla enintään 50 prosenttia tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä tai käytettävissä olevien istuma- tai seisomapaikkojen määrästä.

Ulkotiloissa yli 50 hengen tilaisuuksien järjestäjän täytyy varmistaa, että osallistujat voivat välttää fyysisen kontaktin toisiinsa. Määräys on voimassa 24. syyskuuta asti.

Alueellinen covid-19-tilannekuvaryhmä kuitenkin esittää päätöksen purkamista. AVIlta saatujen tietojen mukaan päätös puretaan viimeistään 17. syyskuuta eli tämän viikon perjantaina.

Etätyösuositus, kasvomaskisuositus ja suositukset riskiryhmien suojaamiseksi kuitenkin jatkuvat ainakin 31. lokakuuta saakka.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka