Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuplasti rokotetut voivat välttää karanteenin, mutta testissä pitää tarvittaessa edelleen käydä – Etelä-Karjala pysyy koronaepidemian leviämisvaiheessa eikä suosituksia olla löysäämässä ensimmäisten joukossa

Karanteenissa olevia oireettomia henkilöitä ei kuitenkaan enää automaattisesti testata.

Etelä-Karjala on edelleen koronaepidemian leviämisvaiheessa. Tilanteen totesi alueellinen tilannekuvaryhmä tiistaina kokouksessaan. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Vaikka koronarokotukset etenevät Etelä-Karjalassa hyvää vauhtia, monet koronasuositukset ja -rajoitukset pysyvät yhä voimassa. Esimerkiksi etätyösuositus jatkuu näillä näkymin lokakuun loppuun asti.

Tilannekuvaryhmän puheenjohtajan Tuula Karhulan mukaan koronan ilmaantuvuus on edelleen korkea Etelä-Karjalassa, ja esimerkiksi jäljitystaso on laskenut 70 prosenttiin.

– Kyllä täällä pyörii virusta, emmekä haluta etunenässä olla löysäämässä suosituksia, Karhula toteaa.

Tuplasti rokotetut välttävät karanteenin

Sen sijaan koronakaranteeniin tulee lievennyksiä Etelä-Karjalassa.

Aiemmin koronavirukseen sairastuneet tai virukselle altistuneet määrättiin automaattisesti parin viikon karanteeniin. Nyt karanteenilta voi välttyä, jos on saanut kaksi koronarokotetta, huomauttaa Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka.

– Perussääntö on se, että kahdesti rokotettu ei joudu karanteeniin. Lähinnä jos työskentelee vaikkapa hoivatyössä, jossa tapaa iäkkäitä tai muuten heikkokuntoisia henkilöitä, karanteeni voi olla tarpeen, Raasakka kertoo.

Karanteeni kestää nykyään kymmenen päivää. Karanteeni lasketaan alkaneeksi ensimmäisestä altistumishetkestä tai perheiden kohdalla siitä päivästä, jolloin koronaan sairastuneen perheenjäsenen ensimmäiset oireet ovat alkaneet.

Testissä pitää yhä käydä

Kahdesti rokotetun pitää kuitenkin edelleen käydä koronatestissä, jos hän on altistunut koronavirukselle tai jos hänellä on esimerkiksi flunssan oireita.

Raasakan mukaan laajamittaisella testauksella pyritään hillitsemään vallitsevaa koronatilannetta ja suojelemaan rokottamattomia.

Raasakka kuitenkin arvelee, että kahdesti rokotettujen koronatestaukseen on tulossa lievennyksiä lähiviikkoina ympäri Suomea.

– Odotamme Eksotella valtakunnallista linjausta. Uskon, että luovumme kahdesti rokotettujen koronatestaamisesta.

Tällä hetkellä Eksote ei enää testaa niitä, jotka pysyvät oireettomina koronakaranteenin ajan. Aiemmin testattiin myös oireettomat karanteenissa olijat.

– On todettu, että oireettomia tartuntoja on tullut olemattoman vähän yksittäisistä altistumistilanteista vaikkapa työpaikalla. Eksote ei enää kuluta testausresurssia tällaisiin oireettomiin, karanteenissa oleviin henkilöihin.