Etelä-Karjalassa koronaan on kuollut yhteensä 8 ihmistä, kuolemantapauksia on myös uusimman aallon ajalta – Valtaosa elokuun sairaalapotilaista on ollut rokottamattomia

Eksote ei kerro viimeisimmän korona-aallon aikana menehtyneiden tarkkaa määrää tai kuolemantapausten yksityiskohtia yksilönsuojan varjelemiseksi.

Etelä-Karjalassa on menehtynyt koronaviruksen aiheuttamaan tautiin epidemian aikana tämänhetkisen tiedon mukaan kahdeksan henkilöä. Kuolemantapauksia on tullut myös meneillään olevan neljännen aallon aikana, Eksoten terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula vahvistaa.

Viimeisimmän aallon aikana menehtyneiden tarkkaa määrää tai kuolemantapausten yksityiskohtia Karhula ei kerro yksilönsuojan varjelemiseksi.

Koko Suomessa on 25. elokuuta mennessä kuollut THL:n mukaan 1 018 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Sairaalahoidossa ollut 11 potilasta elokuussa

Elokuun aikana Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) alueella sairaalahoitoa on tarvinnut tähän mennessä 11 potilasta, joista osa on ollut myös tehohoidossa.

Elokuun sairaalapotilaiden joukossa korostuu täysin rokottamattomien osuus.

– Heistä seitsemän on ollut kokonaan rokottamattomia, eli meidänkin tilanteemme kertoo siitä, että rokotus ja varsinkin kaksi rokotetta suojaa lähtökohtaisesti hyvin vakavalta taudilta, Karhula sanoo.

Tämä on ollut Karhulan mukaan trendi koko Suomessa ja aiheesta tehdyissä tutkimuksissa.

Elokuussa sairaalahoitoa ovat tarvinneet Karhulan mukaan sekä perusterveet että riskiryhmiin kuuluvat ihmiset. Potilaiden mediaani-ikä on ollut 47 vuotta eli sairaalahoitoa on tarvinnut yhtä monta henkilöä 47 ikävuoden molemmin puolin.

– Tämä kuvastaa sitä, että jossain hankalassa tapauksessa voi käydä myös niin, että perusterveelle nuoremmalle ihmiselle tulee vakavampi tauti. Onneksi ne ovat harvinaisia, mutta korona on yllätyksellinen, Karhula toteaa.

Tautitilanne hivenen valoisampi viime viikkoon verrattuna

Sairaalahoidon kuormituksen kannalta Eksoten alueella pärjätään Karhulan mukaan tällä hetkellä kohtuullisesti. Pelkona on ollut, että kasvaneet tartuntamäärät heijastuisivat myös sairaalahoidon kasvavana tarpeena.

Toistaiseksi näin ei ole kuitenkaan viime päivinä käynyt suuressa mittakaavassa valtakunnallisesti, eikä Etelä-Karjalassakaan, Karhula sanoo.

– Kaikkein tiukimmilla olimme sairaalakapasiteetin kannalta juuri ennen pääsiäistä, kun tehohoitoon tuli yllättävän paljon kuormitusta.

Tilanne on nyt myös jonkin verran valoisampi, sillä tartuntamäärien nousu näyttäisi Karhulan mukaan olevan taittumassa ainakin viime viikkoon verrattuna.

Viikko sitten Eksote raportoi alkuviikon kolmen päivän aikana 37 tartuntaa, ja tällä viikolla niitä todettiin samalta ajalta 21.

– Ajanjakso on tietysti vielä aika lyhyt.

Rokotteet ovat Eksoten terveyspalvelujen johtajan mukaan selvästi tie pois epidemiasta, mutta hän korostaa myös edelleen tuttuja keinoja taudin torjumiseksi.

– Vanhat keinot auttavat edelleen eli maskit, turvavälit ja käsidesi. Ne ovat yllättävän hyviksi todettu.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka