Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjala on siirtynyt koronaviruksen leviämisvaiheeseen – Tartuntaryppäitä on ilmennyt harrastuksissa ja mökkibileissä

Etelä-Karjala on siirtynyt koronaviruksen leviämisvaiheeseen. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula vahvistaa tiedon Etelä-Saimaalle. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Etelä-Karjalan alueella tartuntapiikki hipoo maaliskuisia lukuja. Eksoten tiedotteen mukaan tartuntaketjuja on nyt useita, eikä kaikkia tartuntoja ehditä jäljittää ajoissa.

Jäljityksen kannalta ongelma on deltavariantin nopeus. Hyvin moni on altistustiedon saamisen aikaan alkanut jo itse oireilla ja tartuttaa.

Tartuntaryppäitä on ilmennyt erityisesti perhepiirissä, harrastuksissa ja mökkibileissä. Tartunnoista vain 6 prosenttia on tällä hetkellä rajaliikenteen testauksista.

Viikon aikana koronatestejä on otettu ennätyksellisesti noin 4000.

Miten elämä muuttuu leviämisvaiheeseen siirtymisen myötä?

Tuula Karhula lupaa, että koulujen lähiopetus sekä lasten ja nuorten harrastustoiminta pyritään säilyttämään viimeiseen asti.

– Toki karanteenissa on koululaisia yli 300, mikä on aika iso määrä. Jatkotartuntoja keväällä tuli kouluissa tosi vähän. Jos näin on syksylläkin, se pelastaa meidät laajamittaiselta etäopetukselta.

Karhulan mukaan voi olla, että koulut joutuvat tekemään omia päätöksiään etäopetukseen siirtymisessä, mikäli esimerkiksi tietyssä lukiossa on paljon tartuntoja.

– Tällä hetkellä rajoitetaan nimenomaan yleisötilaisuuksia. Jos tilanne oikein hankaloituu, voidaan ottaa käyttöön pykälä 58 d, joka määrittää julkisiin tiloihin, kuten kuntosaleihin turvavälit, Karhula kommentoi harrastustoiminnan mahdollisia rajoituksia.

Myös ravintoloihin on todennäköisesti luvassa rajoituksia. Ravintoloiden rajoituksista päättää valtioneuvosto. Karhulan mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos lausuu asiasta valtioneuvostolle huomenna.

– Muutos on tiedossa. Sitä, että koska rajoitukset mahdollisesti muuttuisivat, en osaa ennakoida.

Aluehallintovirastolta kokoontumisrajoituksia

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedotti tänään uusista kokoontumisrajoituksista Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueelle heikentyneen epidemiatilanteen vuoksi. Rajoitukset ovat voimassa 25.8.–17.9.2021.

Sisätiloissa yli kymmenen hengen yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa osallistujilla täytyy olla mahdollisuus ylläpitää turvavälejä toisiinsa. Sama koskee yli 50 hengen ulkotilaisuuksia.

Tilaisuuksien järjestelyissä on noudatettava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hygieniaohjeita sekä lain yleisiä hygieniavaatimuksia.

Etelä-Karjalan alueen kokoontumisrajoituspäätös vastaa sisällöltään Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella 14.8. alkaen voimassa olevaa päätöstä.

Uutinen päivitetty kauttaaltaan 17.8. kello 16.38. Eksoten ja Tuula Karhulan antamilla tiedoilla.

Uutinen päivitetty kauttaaltaan 17.8. kello 15.51 aluehallintoviraston tiedoilla.