Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yleisötapahtumien kävijämääriin ei toistaiseksi rajoituksia Etelä-Karjalassa, mutta kahden metrin turvavälistä tulee huolehtia

Jos AVI näyttää vihreää valoa alueellisen tilannekuvaryhmän uudelle turvavälisuositukselle, osa tapahtumista voi jopa peruuntua Etelä-Karjalassa.

Etelä-Karjala pysyy koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Näin linjasi alueellinen tilannekuvaryhmä tiistain kokouksessaan.

Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Etelä-Karjalan tilannekuvaryhmä suosittelee nyt lähikontaktien välttelyä yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa. Yli kahden metrin turvaväli kannattaa pitää silloin, kun sisätiloissa on yli 10 ihmistä ja ulkona yli 50 ihmistä.

Tapahtumien kävijämääriin ei tule toistaiseksi rajoituksia. Suositus ottaa kantaa vain turvavälien säilyttämiseen.

Mitä suositus kattaa?

Yleisötilaisuuksiksi lasketaan muun muassa konsertit, festivaalit, teatterinäytökset, urheilutapahtumat ja vanhojen tanssit.

Suositus ei kuitenkaan koske niin sanottuja jatkuvaluonteisia tapahtumia, kuten huvipuistoja, toritoimintaa, leikkipaikkoja, uimarantoja ja kesäleirejä.

Suositus ei myöskään koske esimerkiksi työpaikkojen normaalia toimintaa eikä viranomaisten kokouksia, kuten kunnanvaltuustojen ja -hallitusten kokoontumisia.

Lisäksi suositus etätyöstä ja etäkokouksista jatkuu 31. lokakuuta asti Etelä-Karjalassa.

Tapahtuma voi peruuntua

Tilannekuvaryhmän varapuheenjohtajan Marjo Nummisen mukaan Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) käsittelee suosituksen lähiaikoina.

Jos AVI tekee suosituksen mukaisen päätöksen, turvavälien pitämisestä tulee laillisesti sitova rajoitus tapahtumissa ja kokouksissa Etelä-Karjalassa.

– Toki toivomme, että suositusta noudatettaisiin jo tästä päivästä alkaen, jotta koronatilanne saataisiin hallintaan, Numminen toteaa.

Jos AVI tekee koronanyrkin suosituksesta lainvoimaisen, tilaisuuksien järjestäjien täytyy huolehtia osallistujien turvavälien toteutumisesta. Muutoin tapahtuma voidaan joutua perumaan, Numminen muistuttaa.

Jos tila ei riitä turvavälien järjestämiseen tilaisuuden aikana, yksi vaihtoehto on Nummisen mukaan vähentää osallistujien määrää.

Juhlia on hyvä vältellä

Yksityistilaisuuksien, kuten häiden ja illanistujaisten, järjestämistä ja niihin osallistumista alueellinen tilannekuvaryhmän suosittelee harkitsemaan.

– Mietittäisiin omaa vastuuta siinä, voiko itse tartuttaa toisen ihmisen ja onko oma tilaisuuteni välttämätöntä järjestää juuri nyt.

Nummisen mukaan eteläkarjalaisten kannattaa myös vältellä vierailuja maakunnan ulkopuolella kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla. Toisaalta ei kannata myöskään kutsua vieraita käymään kyseisiltä alueilta.