Eksoten testeissä 9 uutta koronatartuntaa – Ylilääkäri: Peruskouluikäisillä vain yksittäisiä tartuntoja, tapaukset painottuvat yli 18-vuotiaisiin

Eksoten alueella tartunnan lähde saadaan jäljitettyä noin 80 prosentissa tapauksista.

Eksoten testeissä on todettu yhdeksän uutta koronavirustartuntaa. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) kertoo tartunnoista verkkosivuillaan.

Positiiviset testitulokset on merkattu maanantaille 9. elokuuta, jolloin otettiin kaikkiaan 576 koronatestiä. Viikonloppuna uusia tartuntoja todettiin kolmen päivän aikana yhteensä 37.

– Taipalsaaren tartuntaketjuun liittyy vielä häntiä, jotka ovat toisen ja kolmannen polven tartuntoja. Se on kuitenkin nyt aika lailla sammutettu, eikä näytä, että sieltä löytyisi enää pysäyttämättömiä häntiä, Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka kertoo.

– Viime päivien tartunnat ovat tulleet enemmän muualta. Osa on rajaliikenteeseen liittyviä tartuntoja, joista osa on myös vanhoja jo sairastettuja tauteja, mutta rajatestauksessa on tullut vielä positiivinen tulos.

Raasakan mukaan tartuntoja on todettu myös paikallisilla asukkailla varsin paljon, mutta ne ovat olleet suurelta osin jo tiedossa olleita kontakteja, joihin tartunnan saanut on ollut yhteydessä. Suuria altistumisia tai tiettyä useampia tartuntoja aiheuttanutta tartunnan lähdettä ei ole tullut ilmi.

– Jonkin verran on myös tällaisia, joista lähtökohta ei ole selvillä. Selvitettävyysprosenttimme oli viime viikolla aika tasan 80 eli joka viides tartunta jäi tuntemattomaksi, että mistä on tartunnan saanut.

Jäljitettävyysprosentti on Raasakan mukaan kohtuullisen hyvä.

– Esimerkiksi yhtenä leviämisvaiheen kriteerinä pidetään sitä, että yli kolmasosa tartunnoista jää selvittämättä. Eli ollaan ihan hyvällä tasolla. Kaikkia tartuntoja ei koskaan pystytä selvittämään.

Peruskouluikäisissä vain yksittäisiä tartuntoja

Lappeenrannan peruskoulut ja lukiot aloittavat syyslukukautensa keskiviikkona. Raasakan mukaan viime päivien tartuntojen ikäjakaumassa painottuvat edelleen nuoret aikuiset, ja peruskouluikäisillä tartuntoja on ollut vain vähän.

– Peruskouluikäisten tartuntoja on yksittäisiä, jotka osittain liittyivät vielä Taipalsaaren ketjunkin perhetartuntoihin. Yleensä ne ovat perheen sisäisiä tartuntoja, Raasakka sanoo.

– Painopiste on edelleen nuorissa aikuisissa ja jonkun verran ihan keski-ikäisissä. Sanotaan, että 18–40 vuoden välimaastossa on suurin osa tartunnoistamme.

Raasakan mukaan Eksoten testeissä on tullut esiin myös yksittäisiä tartuntoja jo kaksi rokotetta saaneilla henkilöillä. Tartunta liittyy yleensä esimerkiksi perhepiirissä tapahtuvaan voimakkaaseen altistumiseen.

THL:n ohjeistuksen mukaan altistuminen ei johda karanteeniin, jos on saanut kaksi rokoteannosta ja toisesta annoksesta on kulunut vähintään viikko.

Raasakan mukaan kahdesta rokotteesta huolimatta on kuitenkin syytä varovaisuuteen, mikäli altistuminen tapahtuu. Isoja tapahtumia tai vierailuja tulisi tällöin pyrkiä välttämään, etenkin, jos tilaisuudessa on rokottamattomia henkilöitä.

Kokoontumiset tapetilla Etelä-Karjalan koronanyrkin kokouksessa

Etelä-Karjalan alueellinen tilannekuvaryhmä kokoontuu tänään tiistaina.

Raasakan mukaan kokouksessa käydään läpi alueen kokonaistilannetta, ja sitä mietitään esimerkiksi positiivisten näytteiden osuutta, sairaalahoidon kuormitusta ja tartuntojen jäljitettävyyttä arvioimalla. Näiden pohjalta päätetään, onko Etelä-Karjala edelleen kiihtymisvaiheessa vai siirrytäänkö leviämisvaiheeseen.

Epidemian kolme vaihetta ova​t ​perustaso​, k​iihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

– Keskeinen asia, mistä varmaan tullaan keskustelemaan, on kokoontumiset kaiken kaikkiaan. Miten niitä ohjeistetaan ja pyydetäänkö AVIlta tarkempaa määräystä kokoontumisten suhteen ja turvavälien ja tämän typpisten asioiden osalta, Raasakka sanoo.

Raasakan mukaan Etelä-Karjalassa ollaan epidemian vaiheiden suhteen rajamaastossa: tartuntamäärät ovat kasvaneet, mutta muut mittarit eivät aivan leviämisvaiheen suuntaan viittaa. Tarkempia päätöksiä Raasakka ei kuitenkaan ennen koronanyrkin kokousta ennakoi.

THL: Etelä-Karjalassa 8 uutta tartuntaa, koko Suomessa 781

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kirjasi kuntakohtaisissa tartuntaluvuissaan tiistaina Etelä-Karjalaan kahdeksan uutta tartuntaa. Näistä Lappeenrannassa todettiin kuusi ja Imatralla kaksi.

Etelä-Karjalassa on todettu nyt koko epidemian aikana THL:n mukaan 1443 koronatartuntaa, joista Lappeenrannassa 998, Imatralla 257, Taipalsaarella 83, Ruokolahdella 27, Lemillä 22, Parikkalassa 17, Luumäellä 16, Savitaipaleella 16 ja Rautjärvellä 7.

Koko Suomessa todettiin tiistaina 781 uutta koronatartuntaa, THL raportoi.

Uutista päivitetty klo 12.53: Lisätty THL:n lukemat sekä ylilääkäri Sami Raasakan kommentit.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka