Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eksoten testeissä on todettu 8 uutta koronatartuntaa – Toista rokotetta voi halutessaan aikaistaa kahdella viikolla puhelimitse, mikäli aikoja riittää

THL:n mukaan uusia tartuntoja todettiin Etelä-Karjalassa keskiviikkona 11 ja koko Suomessa 872.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) koronatesteissä on todettu kahdeksan uutta tautitapausta. Positiiviset testitulokset on merkattu tiistaille 3. elokuuta, jolloin otettiin kaikkiaan 519 koronatestiä.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on 0–5.

Eksote kertoi eilen tiistaina, että Etelä-Karjalassa siirrytään koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen. Epidemian voimistumisesta huolimatta Eksote pyrkii välttämään koronarajoitusten kiristämistä alueella.

– Koronakoordinaatioryhmä keskusteli asiasta, emmekä pyydä aluehallintovirastolta päätöstä voimakkaammista rajoitustoimista yleisötapahtumissa, Etelä-Karjalan keskussairaalan johtajaylilääkäri Marjo Numminen totesi.

Koronaepdiemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Rokotevastaanotoilla voi käydä eri kunnista

Eksote kertoi maanantaina rokotusvastaanotoista Lappeenrannassa sekä Imatralla, joihin voi tulla ottamaan ensimmäisen koronarokotteen sekä tietyin reunaehdoin aikaistettuna toisenkin rokotteen ilman ajanvarausta.

Lappeenrannan vastaanotto järjestetään Isossa-Kristiinassa torstaina 5. elokuuta kello 9–15.30 ja Imatralla Torigalleriassa 10. elokuuta 9.30–16.30.

Toisen rokotuspiikin voi saada vastaanotolla ilman erityistä syytä Lappeenrannassa, jos rokotusaika on ennen 27. elokuuta, tai Imatralla, mikäli toinen rokotusaika on ennen 1. syyskuuta.

Eksoten rokotuksista vastaava hoitaja Sari Kuitto kertoo, että vastaanotoille voi tulla ottamaan aikaistetun toisen rokotteen myös eri kunnista missä vastaanotot järjestetään tai missä ensimmäinen rokote on otettu.

– Voi käydä. Periaatteessa suositellaan kuitenkin sitä, että rokotetaan siellä missä ensimmäinen rokotekin on annettu. Emme pysty tietenkään takaamaan, että saavatko kaikki aikaistettua sen päivän aikana.

Toista rokotetta voi aikaistaa kahdella viikolla myös ilman painavaa syytä

Kuitto sanoo, että erityisesti imatralaiset ovat olleet vuosien varrella äärettömän aktiivisia rokotusten suhteen, ja heitä voi olla paljon liikkeellä nytkin. Hän toivoo, että tungoksen aiheuttamista pyrittäisiin välttämään.

– Sitten jos joku lähteekin Lappeenrannasta aikaistamaan Imatralle, ja jos niitä on useita kymmeniä, se tuottaa ongelman.

Ruuhkien välttämiseksi ja rokotuksen saamisen varmistamiseksi toista rokotetta voi yrittää myös aikaistaa varaamalla ajan puhelimitse, eikä siihen tarvitse välttämättä Kuiton mukaan painavaa syytä.

– Kahdella viikolla pystyy aikaistamaan ilman syytä, jos meillä on aikoja ja rokotteita, hän sanoo.

– Sitten tietenkin yksilöllisesti huomioidaan nämä ulkomaille opiskelemaan tai työskentelemään menevät. Heidän rokotusaikojaan aikaistetaan tarvittaessa pikkaisen enemmänkin.

Rokotusvälin voi yrittää lyhentää kymmeneen viikkoon toistaiseksi. Kuitto huomauttaa, että tilanne voi muuttua viikkotasolla. Toinen koronarokote annetaan yleensä 12 viikon päästä ensimmäisestä annoksesta.

Eksoten koronarokotusneuvonnan ja -ajanvarauksen numero on 05 352 2355.

Resurssipula haasteena ympäryskuntien rokotuksissa

Rokotusajat ovat olleet varsin suosittuja, ja esimerkiksi Etelä-Karjalan ympäryskunnista on hakeuduttu rokotuksiin Lappeenrantaan.

Osaltaan rokotusaikojen saamisen vaikeuteen ympäryskunnissa vaikuttaa Kuiton mukaan myös resurssipula. Esimerkiksi Etelä-Karjalan pohjoisosiin, kuten Parikkalaan, on ollut Kuiton mukaan vaikeuksia löytää rokottajapareja.

– Totta kai rokottaisimme enemmän, jos meillä olisi henkilökuntaresurssia. Ihmisiä ei voi kuitenkaan pakottaa menemään jonnekin toiselle paikkakunnalle töihin.

– Olemme kuitenkin myös halunneet turvata sen, että normaalit toiminnat toimivat, eikä ruvettaisi tekemään hoitovelkaa sitä kautta.

THL: Etelä-Karjalaan 11 uutta tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi keskiviikon kuntakohtaisissa tartuntaluvuissaan 11 uudesta koronatapauksesta Etelä-Karjalassa.

Uusista tartunnoista seitsemän todettiin Lappeenrannassa sekä Imatralla, Taipalsaarella, Ruokolahdella ja Lemillä kussakin yksi.

Etelä-Karjalassa on todettu nyt koko epidemian aikana THL:n mukaan 1378 koronatartuntaa, joista Lappeenrannassa 955, Imatralla 247, Taipalsaarella 76, Ruokolahdella 27, Lemillä 20, Parikkalassa 17, Luumäellä 15, Savitaipaleella 14 ja Rautjärvekkä 7.

Koko Suomessa todettiin keskiviikkona THL:n mukaan 872 uutta koronatartuntaa.