Yli 80 prosenttia Etelä-Karjalan 16–64 -vuotiaista on nyt rokotettu.
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) testeissä on todettu viikonlopun aikana yhteensä 40 koronatartuntaa.
Positiivisista testituloksista 16 on kirjattu perjantaille 30. heinäkuuta, 19 lauantaille 31. heinäkuuta ja viisi sunnuntaille 1. elokuuta.
– Reilu puolet tartunnoista liittyy suoraan Taipalsaareen ketjuun ja pienempi osa on muuta. Rajaliikenteestä on vajaa kymmenen ja ehkä sellainen vähän toistakymmentä jää muihin paikallisiin tartuntoihin, Eksoten tartuntataudeista vastaava lääkäri, ylilääkäri Sami Raasakka kertoo.
Raasakka viittaa Taipalsaaren tartuntaryppääseen, joka lähti liikkeelle viime viikolla Taipaleen seurakunnan rippileiriltä. Lauantaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) merkkasi Taipalsaarelle 17 koronatartuntaa.
Rippileiriltä lähteneen ketjun lisäksi muita isompia paikallisia tartuntaketjuja ei Raasakan mukaan ole, mutta joitakin reilumpia altistuksia on tapahtunut. Ylilääkäri mainitsee perjantaina Nuijamaan raja-aseman kautta Suomeen tulleen bussin, jonka matkustajista yhdellä todettiin lauantaina koronatartunta.
Raasakan mukaan matkustajat ovat olleet pääosin muualta Suomesta kuin Etelä-Karjalasta, ja kaikki ohjataan normaalin käytännön mukaisesti rajatestauksen lisäksi 72–120 tuntia ylityksen jälkeen uuteen testiin.
– Toivotaan, että siinä jäävät kiinni kaikki, jotka mahdollisesti ovat tartunnan saaneet.
Youth Athletic Gamesista tai Rock in the city -festivaalilta ei tiedossa tartuntoja
Eksote otti viikonloppuna kolmen päivän aikana yhteensä 1 475 koronatestiä. Perjantain testimäärä 578 on Eksoten alueella koko koronaepidemia-ajan suurin yksittäisenä päivänä.
Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on edelleen 0–5.
Reilu viikko sitten järjestetyt massatapahtumat Youth Atheltic Games tai Rock in the city -festivaali eivät ole tartunnoissa näkyneet.
– Toki on aina mahdollista, kun tartunnan lähteitä selvitellään, niin tällainen saattaa unohtua, että ei kerrota, että on oltu siellä. Mutta tällä hetkellä meillä ei ainakaan ole tiedossa, että sieltä olisi tullut yhtään tartuntaa, Raasakka sanoo.
– Voisi odottaa, että kun yli viikko on kulunut, niin sieltä olisi tullut jo tapauksia esiin, jos siellä olisi jotain isompaa tapahtunut.
Eksoten viimeisimmän päivityksen mukaan ensimmäisen koronarokotteen on saanut nyt 91 099 eteläkarjalaista eli noin 71,8 prosenttia koko väestöstä. Tehosterokotteen saaneita on 51 260, mikä vastaa noin 40,4 prosentin osuutta kaikista maakunnan asukkaista.
Nyt myös 16–64-vuotiaista on rokotettu yli 80 prosenttia. Ensimmäisen rokotteensa on saanut 59 090 16–64-vuotiasta eteläkarjalaista eli noin 80,3 prosenttia koko ikäryhmästä.
Karanteenin pituus muuttuu 10 vuorokauteen
THL tiedotti maanantaina, että se suosittelee koronan karanteeniajan lyhentämistä 14 vuorokaudesta kymmeneen vuorokauteen 2. elokuuta alkaen.
Lyhyempi karanteeniaika otetaan Eksoten alueella Raasakan mukaan käyttöön suositusten mukaisesti heti. Ennen tätä päivää, eli maanantaita 2. elokuuta, määrättyjä karanteeneja suositus ei kuitenkaan koske.
– Monen viikonloppuna karanteeniin joutuneen kanssa tätä asiaa on käytykin läpi, että siellä sitä 14 vuorokauden karanteenia on noudatettu, mutta tästä päivästä alkaen karanteenin mitta tulee olemaan kymmenen päivää.
Karanteeni voi lyhentyä tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä, mikäli vähintään kuuden vuorokauden kuluttua altistumisesta otettu koronatesti on negatiivinen.
Käytännössä karanteeneihin asetetaan tartuttavaksi todetun henkilön kanssa lähikontaktissa eli pääsääntöisesti samassa sisätilassa vähintään 15 minuutin ajan olleet henkilöt, Raasakka sanoo.
– Siihen vaikuttavat tapauskohtaiset olosuhteet: onko käytetty maskia, ovatko molemmat käyttäneet maskia, minkäkokoinen tila on, minkälainen ilmanvaihto siellä on ja mitkä etäisyydet ovat olleet.
– Ulkotilassa se on huomattavasti epäselvempää, ja pääsääntöisesti ulkotilassa tapahtunut altistus on sellainen, että se harvoin johtaa karanteeniin, ellei sitten ole pidemmän aikaa istuttu ihan vastatusten samassa pöydässä.
Perheissä todellinen karanteeni voi venyä pidemmäksi
Karanteeniajoissa samassa taloudessa asuvat perheet ovat hivenen erilaisessa asemassa.
Jos perheenjäsenellä todetaan korona, sairastumattomien karanteeni alkaa oireiden alkamisesta, mutta jos toinenkin perheenjäsen sairastuu, kymmenen päivän jakso alkaa taas alusta uuden oirehtivan henkilön oireiden alkamisesta.
Karanteeni voi siten olla todellisuudessa nyt suositeltua kymmentä vuorokautta pidempi.
Koronatartunnan saaneiden osalta pääsääntö on myös kymmenen vuorokauden eristysaika oireiden alkamisesta.
– Jos on edelleen oireita eristysajan päättyessä, sitten sitä jatketaan kunnes on vähintään kaksi oireetonta päivää, Raasakka sanoo.
– Jos jää joku pidempiaikainen kuiva yskä tai esimerkiksi hajuaistin häiriö, mikä kestää usein pidempään jos sellainen tulee, niin sellaiset ei-akuutit oireet voivat mennä vielä eristyksen jälkeenkin. Mutta kuumeilu, räkätauti – oikein sellaiset aktiivisen infektion oireet – niiden pitäisi olla vähintään kaksi päivää poissa.
THL: Etelä-Karjalaan maanantaina seitsemän tartuntaa
THL merkkasi kuntakohtaisissa tartuntaluvuissaan Etelä-Karjalaan maanantaina seitsemän uutta koronatapausta.
Uusista tartunnoista kolme todettiin Taipalsaarella, kaksi Imatralla sekä Lappeenrannassa ja Savitaipaleella kummassakin yksi. Etelä-Karjalassa on todettu nyt koko koronaepidemian aikana THL:n mukaan 1360 tartuntaa.
Suomessa uusia tartuntoja tuli ilmi maanantaina THL:n mukaan 345.
Päivitetty 2.8. klo 13.31: Lisätty Sami Raasakan kommentit.
Päivitetty 2.8. klo 14.08: Lisätty THL:n tiedot.