Eksoten testeissä todettiin viikonlopun aikana kahdeksan uutta koronatartuntaa – Tilanne on erilainen syksyyn verrattuna, sanoo ylilääkäri: "Rajaliikenne näkyy kaikin puolin"

Eksoten testeissä todettiin viikonlopun aikana kahdeksan koronatartuntaa. THL merkkasi kuntakohtaisissa luvuissaan tautitapauksia Lappeenrantaan ja Imatralle.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) koronavirustesteissä on todettu viikonlopun aikana yhteensä kahdeksan uutta tautitapausta.

Perjantaina 16. heinäkuuta ei todettu yhtäkään tartuntaa, kun taas lauantaille 17. heinäkuuta kirjattiin viisi ja sunnuntaille 18. heinäkuuta kolme positiivista testitulosta. Kolmen päivän aikana koronatestejä tehtiin Eksoten alueella yhteensä 922.

– Näyttää siltä, että nämä ovat joko rajatestauksesta tai sitten näistä 72–120 tuntia rajanylityksen jälkeen otetuista näytteistä tulleita tuloksia. Niistä iso osa on muualta Suomesta, ja päivittyy myöhemmin oleskelupaikkakunnalle, ylilääkäri Sami Raasakka Eksotelta sanoo.

Raasakan mukaan Eksoten testeissä viikonloppuna ja viime viikolla suhde paikallisilla asukkailla todettujen ja muualla asuvien tartuntojen välillä on noin puolet ja puolet.

Paikallisia tartuntaketjuja ei ole juurikaan muodostunut.

– Nämä ovat enintään perhepiirin tai ihan yksittäisten henkilöiden altistumisia mitä on sitten näiden rajanylitysten seurauksena tullut. Muita rajaliikenteeseen täysin liittymättömiä uusia tartuntoja on hyvin vähän, Raasakka toteaa.

– Tilanne on sikäli muuttunut aika erilaiseksi mitä se oli vielä viime syksynä. Rajaliikenne on nyt meillä se, joka kaikin puolin näkyy.

THL: Uusia tartuntoja Lappeenrantaan ja Imatralle

Ensimmäisen koronarokotteensa on saanut Eksoten viimeisimmän päivityksen mukaan 88 843 eteläkarjalaista, mikä vastaa lähes 70 prosentin osuutta koko väestöstä. Tehosterokotteen saaneita maakunnan asukkaita on 39 340, mikä on noin 30,1 prosentin osuus kaikista eteläkarjalaisista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kuntakohtaisissa tartuntaluvuissa Etelä-Karjalaan merkattiin kolme uutta tartuntaa, joista Lappeenrantaan kaksi ja Imatralle yksi.

Etelä-Karjalassa on nyt todettu THL:n mukaan koko epidemian aikana 1254 tartuntaa. Niistä Lappeenrantaan on kirjattu 899, Imatralle 229, Taipalsaarelle 37, Ruokolahdelle 22, Lemille 19, Parikkalaan 16, Luumäelle 14, Savitaipaleelle 11 ja Rautjärvelle 7.

Koko Suomessa todettiin THL:n mukaan maanantaina 156 uutta koronatartuntaa.

Juttua muokattu 19.7.2021 kello 15.11: Päivitetty THL:n tiedoilla sekä Sami Raasakan kommenteilla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka