Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saimaan pinta laskee, mutta on yhä selvästi normaalia ylempänä – Sinilevätilanne on Etelä-Karjalassa säihin nähden rauhallinen

Elokuun loppuun mennessä vedenpintojen ennakoidaan laskevan ajankohdan normaalitason tuntumaan.

Lämpimien säiden vaikutus ei vielä suuremmin näy sinilevätilanteessa Etelä-Karjalan vesillä. Tieto selviää Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (Ely) torstaisesta tiedotteesta.

Ely-keskuksen vakiohavaintopaikoista runsaita sinilevähavaintoja on tehty ainoastaan Huhtiniemessä Lappeenrannassa. Neliportaisella asteikolla se merkitsee kolmatta tasoa.

Levätilannetta raportoivasta valtakunnallisesta Järviwiki-palvelusta selviää, että julkisista mittauspisteistä sinilevähavaintoja on tehty myös Haapajärvellä Lappeenrannassa sekä Simpelejärven Vartialahdella Parikkalassa. Molemmilla mittauspisteillä on havaittu keskiviikkona hieman sinilevää.

Paikallisia eroja voi olla

Ely-keskus muistuttaa, että koska havainnot tehdään tietystä kiinteästä paikasta, levätilanne esimerkiksi saman järvialueen toisella rannalla voi olla tyystin toinen. Pintaan nouseva levä voi pakkautua tuulen mukana rantaan lautoiksi, jolloin vesi voi olla vastarannalla aivan kirkasta.

Paikallisen levätilanteen saa parhaiten selville silmämääräisesti vettä havainnoimalla. Samalla metodilla syntyvät myös Ely-keskuksen tiedottamat asiantuntijahavainnot, joita tekevät sisävesillä pääosin kuntien ympäristö- ja terveysviranomaiset.

Pintavedet ovat hellekelien myötä lämmenneet korkeisiin lukemiin. Lämpötilat vaihtelevat 21:n ja 28:n asteen välillä.

Vedenkorkeus normalisoituu elokuussa

Jokakesäiseen tapaan järvien vedenkorkeudet ovat laskussa. Näin on myös Saimaalla, jonka pinta on laskenut vähä vähältä heinäkuun ajan.

Sateisen talven ja kevään jäljiltä Saimaan pinta on kuitenkin edelleen noin 30 senttimetriä ajankohdan keskiarvon yläpuolella. Elyn mukaan sää on muuttumassa hellejakson päätteeksi sateisemmaksi, mutta maaperän kuivuuden vuoksi sadevesiä ei liiemmin pääse valumaan maalta vesistöihin.

Vedenpintojen ennakoidaan laskevan elokuun loppuun mennessä 20-50 senttimetriä. Sen myötä vedenkorkeus laskisi Saimaalla lähelle ajankohdan tavanomaisia lukemia.