Tilannekuvaryhmä: Etelä-Karjala säilyy rimaa hipoen koronavirusepidemian perustasolla – Kahdessa ravintolassa on voinut lauantaina altistua koronalle

Rajanylittäjille järjestetään nyt pakollisia koronatestejä. Rokotuksissa heikoiten ovat käyneet nuoret.

Etelä-Karjalan alueellinen tilannekuvaryhmä on todennut Etelä-Karjalan säilyvän koronavirusepidemian perustasolla. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Suuri osa Etelä-Karjalan uusista koronavirustartunnoista tulee Venäjältä, jossa tautilanne on heikko ja rokotuskattavuus huono.

– Venäjä on Etelä-Karjalassa iso alueellinen uhka koronaviruksen leviämisen kannalta. Pääsääntöisesti uudet tartunnat tulevat rajan takaa. Toivomme, etteivät tartunnat lähtisi leviämään väestössä. Olemme edelleen kiihtymisvaiheen rajoilla. Siirtyminen seuraavalle tasolle on mahdollista, mutta lähiviikot tartuntatilanne on jatkunut Etelä-Karjalassa tasaisena, kertoo tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

Karhulan mukaan rajaliikenne Venäjältä on elokuuhun mentäessä vilkastumaan päin. Rajoituksia purettiin 21. kesäkuuta niin, että kiinteistönomistajat saavat tulla Suomeen.

Karhulan mukaan Venäjältä saapuneiden jalkapallon kisaturistien koronatartuntaketjut on saatu Etelä-Karjalan alueella hyvin hallintaan.

Rajan yli tulevat testataan

Matkustamiseen liittyviä käytäntöjä on päivitetty 12. heinäkuuta. Uuden käytännön mukaan korkean riskin maasta Suomeen saapuvan henkilön on osallistuttava koronatestaukseen ja käytävä terveystarkastuksessa. Pakollisesta terveystarkastuksesta kieltäytymisestä seuraa tartuntalain mukaan rangaistus.

Koronatestaus suoritetaan sekä rajan yli saapuessa että 3–5 päivän jälkeen ensimmäisestä testistä. Omaehtoisessa karanteenissa on pysyteltävä niin kauan, kunnes toisesta testistä on tullut negatiivinen tulos.

– Nuijamaan rajanylityspaikka on testausten kannalta oleellisin. Rajalla on terveysneuvontaa ja näytteenotto koko henkilöliikenteen aukioloajan. Kaikki, joilla ei ole todistusta vaadittavista rokotuksista, sairastetusta koronaviruksesta tai negatiivisesta hyväksytystä testistä 72 tuntia edeltävästi, testataan rajalla. Testattujen ja ennakkotestituloksen omaavien kanssa katsotaan, että uusi testiaika on varattu 3–5 päivän jälkeen tarvittavaan toiseen testiin, joka otetaan oleskelupaikkakunnalla, kertoo Karhula.

THL suosittelee myös vuonna 2006 tai sen jälkeen syntyneitä lapsia noudattamaan matkalta palatessa aikuisten kanssa samoja omaehtoiseen karanteeniin liittyviä ohjeita.

Nuoret käyvät heikosti rokotuksessa

Tilannekuvaryhmän tiedotteen mukaan Etelä-Karjalassa 69 prosenttia väestöstä on saanut ensimmäisen koronarokotteen. Rokotuskattavuutta on saatava yhä korkeammaksi, koska virus jatkaa leviämistä rokottamattomien sairastuneiden toimesta. Heikoiten rokotusaikoja ovat varanneet alueen kaupunkien asukkaat sekä nuoret.

– Kaikki ikäryhmät ovat käyneet rokotuksissa verraten kiitettävästi, mutta jonkin verran heikommin aikoja ovat varanneet nuoret. Kannustamme kaikkia nuoria rokotukseen, koska tällä hetkellä koko Suomessa 20–29 -vuotiaat ovat niitä, jotka saavat eniten kotimaisia tartuntoja. Rokotuksista pyritään tiedottamaan kattavasti mediassa, sanoo Karhula

Rokotusajan voi varata Etelä-Karjalan koronarokotuspisteisiin soittamalla ajanvarausnumeroon tai varaamalla ajan Eksoten asiointipalvelun kautta.

Lappeenrannassa on voinut altistua koronavirukselle lauantaina 10. heinäkuuta ravintola Totemissa kello yhdeksän ja yhdentoista välillä sekä Las Palmas -ravintolassa kello yhdentoista ja neljän välillä. Kaikkia kyseisenä aikana ravintoloissa vierailleita kehotetaan tarkkailemaan omaa vointia ja hakeutumaan koronatesteihin mikäli vähäisiäkin oireita ilmenee.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka