Eksote: Juhannuksen aikana 24 koronatapausta – Tähän mennessä neljällä eteläkarjalaisella kisaturistilla on todettu tartunta

Eksoten mukaan rajanylityspaikan kautta saapuvat saavat ohjeet siitä, miten karanteenin ja toisen testin kanssa tulee toimia.

Pitkänä juhannusviikonloppuna Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) koronatesteissä todettiin 24 positiivista testitulosta.

Uusia koronatapauksia todettiin torstaina 24. kesäkuuta 11, perjantaina sekä lauantaina neljä ja sunnuntaina viisi. Testejä neljän päivän aikana otettiin yhteensä 1 063.

Miesten jalkapallon EM-kisoja Venäjällä seuraamassa käyneitä ja Nuijamaan kautta takaisin Suomeen tulleita positiivisen testituloksen saaneita on tullut joitakin lisää viime torstaihin mennessä todettuun 14:ään tapaukseen.

– Vajaa 20 tiistain (22. kesäkuuta) jälkeisistä tartunnoista on oletetusti kisaturistitartuntoja. Eli niitä hieman tuli lisää, sanoo Eksoten terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula.

Karhulan mukaan todetut tartunnat ovat pääosin jollain tavalla liitoksissa rajaliikenteeseen. Muista lähteistä ei ole toistaiseksi täyttä varmuutta, sillä jäljitystyö ja tarkempi tilastointi on vielä kesken.

Ennen juhannusta todetuista 14:stä oletetusta kisaturistitartunnasta Karhulan mukaan neljä todettiin Etelä-Karjalan alueella asuvilla. Myös paikallisten tartuntojen määrä tarkentuu jäljitystyön edetessä.

Osa ohjeistuksista on heitetty roskiin

Iltalehti kertoi lauantaina EM-kisoja katsomassa käyneestä fanista, joka palasi Suomeen Nuijamaan kautta. Fanin mukaan rajalla kukaan ei sanonut hänelle mitään rajoituksista tai antanut kirjallisia jatko-ohjeita.

Sekä Karhula että Eksoten terveystarkatustoiminnasta Nuijamaan raja-asemalla vastaava Virpi Aralinna sanovat, että lähtökohtaisesti kaikkia rajaa ylittäviä ohjeistetaan jollakin tavalla. Täyttä varmuutta kaikkien rajaa ylittävien kohdalla ei kuitenkaan ole, ja myöskään maasta toiseen useammin matkustaville ohjeita ei välttämättä joka kerralla toisteta.

– Terveysneuvoja tapaa matkustajan käytännössä siinä kohtaa, kun rajaviranomainen on tehnyt maahantulotarkastuksen ja tulli omat tarkastuksensa. Yksilön kohdalla en voi tietenkään sanoa mikä tilanne on ollut, mutta olemme kyllä ohjeistaneet jatkotoimenpiteistä, Aralinna toteaa.

Ohjeistukseen rajalla kuuluu esimerkiksi toinen koronatesti aikaisintaan 72 tunnin päästä rajanylityksestä. Jos toisessa testissä ei käy, tulisi silloin olla 14 vuorokauden omaehtoisessa karanteenissa.

– Nämä ohjeistukset kerrotaan, ja näytämme myös ohjeistusmateriaalia. Ihan kaikille emme välttämättä sitä jaa, sillä olemme huomanneet, että paperimateriaali päätyy useasti läheiseen roskikseen. Näinkin käy, Aralinna kertoo.

Eksoten palvelupäällikkö Aralinna painottaa kaikille rajaa ylittäville toisessa testissä käymistä rajatestin jälkeenkin. Tämä johtuu siitä, ettei koronavirus näy välttämättä vielä rajaa ylittäessä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) maanantain kuntakohtaisissa tartuntaluvuissa Etelä-Karjalaan ei merkattu yhtään tartuntaa eli maakunnassa koko epidemian aikana todettujen koronatapausten määrä pysyi 1 166:ssa.

Niistä Lappeenrannassa on todettu 834 tartuntaa, Imatralla 213, Taipalsaarella 36, Ruokolahdella 20, Lemillä 16, Parikkalassa 16, Luumäellä 13, Savitaipaleella 11 ja Rautjärvellä 7.

Koko Suomessa todettiin THL:n mukaan maanantaina 84 uutta tartuntaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka