Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuijamaan raja-asemalla todettu torstai-iltapäivään mennessä 14 koronatapausta – Kymenlaaksossa EM-kisaturisti ehti altistaa monia: "Ajoi taksilla ja osallistui yleisötapahtumaan"

Nuijamaalla todetut tartunnat on pääosin todettu henkilöillä, jotka eivät asu Etelä-Karjalassa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) kertoo, että Nuijamaan rajanylityspisteellä on 22. kesäkuuta lähtien todettu 14 positiivista koronanäytettä. Tartunnat ovat henkilöillä, jotka asuvat eri puolella Suomea.

Eksoten terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula kertoi aiemmin torstaiaamuna, että uusien koronatapausten oletetaan liittyvän Suomen miesten jalkapallon EM-kisaotteluun Pietarissa.

Suomen ja Belgian maanantaisen ottelun jäljiltä rajan yli Nuijamaalla saapui arviolta 500 jalkapallofania.

Osa tartunnoista on todettu eilen keskiviikkona ja osa torstain puolella. Karhulan mukaan ilmi tulleet tartunnat on suurilta osin todettu henkilöillä, jotka eivät asu Etelä-Karjalassa.

Karhula sekä Eksoten tartuntataudeista vastaava lääkäri Ville Verta toteavat, että täyttä varmuutta siitä, ovatko positiiviset testitulokset rajalla juuri jalkapallomatkan myötä saatuja, ei monesti voi saada.

Verta muistuttaa tartuntojen lähteen selvittelyn olevan kunkin positiivisen tuloksen saaneen kotikunnan kontolla.

– Kun testit otetaan Nuijamaan raja-asemalla, vastaukset tulevat meille, mutta jos kotikunta on muualla Suomessa, kuten huomattavan suurella osalla on, positiivisista testeistä lähtee kotikuntaan tieto, ja kotikunta selvittelee sitten, hän kertoo.

– Mitä meillä on selvitelty, tapaukset ovat olleet lähinnä sukulointia tai muuta turismia, mutta jalkapallo ei ole ollut kuvioissa.

Kymenlaaksossa tartunnan saanut kisaturisti ehti altistaa monia

Iso osa jalkapallofaneista matkusti takaisin Suomeen myös Vaalimaan kautta, jossa testaus ruuhkautui pahoin.

Eksote ja Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Kymsote) kertovat, että Vaalimaan raja-asemalla otetuissa koronanäytteissä näkyy selvästi, että Pietarissa pidettyjen EM-otteluiden kisaturisteilla on todettu tartuntoja.

Vaalimaalla otetuissa koronatesteissä on löytynyt 22. kesäkuuta lähtien 72 positiivista tapausta. Kaikki kyseisenä tiistaina otetuista 900 näytteestä eivät ole vielä valmistuneet.

Kuumissa oloissa rajan yli päästettiin Vaalimaalla lopulta noin 800 kisaturistia ilman koronatestiä. Testit korvattiin henkilötietojen keräämisellä kotikunnassa tapahtuvaa testausta varten ja lisäksi annettiin ohjeistus omaehtoisesta karanteenista sekä jatkotestauksesta.

Kaikki eivät kuitenkaan ole ohjeistuksia noudattaneet. Eksote ja Kymsote muistuttavat, että matkalla mahdollisesti saatu koronatartunta ei näy vielä välttämättä rajaa ylittäessä. Altistumisesta menee yleensä ainakin viisi vuorokautta taudin saamiseen.

– Meillä on tiedossa omalta alueeltakin tapaus, jossa Kymenlaaksosta kotoisin oleva kisaturisti on antanut rajalla negatiivisen näytteen. Hän on kisamatkan jälkeen käynyt baarissa, ajanut taksilla ja osallistunut yleisötapahtumaan ennen kuin on antanut positiivisen koronanäytteen. Hän on ennättänyt jo altistaa lukuisia henkilöitä, kertoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

– Tämä on varoittava esimerkki ja kertoo siitä, kuinka ensiarvoisen tärkeää jokaisen vastuullinen toiminta on maahantulon jälkeen. Tämä pitää muistaa nyt erityisesti, kun on juhannus ja moni olisi muuten kokoontumassa yhteen keskikesän juhlaa juhlimaan, hän muistuttaa.

Etelä-Karjalaan ei uusia tartuntoja THL:n tilastoissa

Tilannepäivityksessään Eksote kertoi torstaina kahdeksasta uudesta koronatapauksesta. Positiiviset testitulokset on merkattu keskiviikolle 23. kesäkuuta, jolloin Eksoten alueella otettiin yhteensä 341 koronatestiä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei tilastoinut torstaina Etelä-Karjalan kuntiin yhtään uutta tartuntaa. Koko Suomessa uusia koronatapauksia todettiin THL:n mukaan 123.