Eksote kertoi keskiviikkona kahdesta uudesta koronatapauksesta – Nuijamaan raja-aseman kautta tuli 500 jalkapallofania Suomeen: "Kaikki on testattu, jotka pitäisikin"

THL tilastoi Lappeenrantaan kolme uutta tartuntaa.

Eksoten arvion mukaan jalkapallofaneja saapui Nuijamaan kautta Suomeen noin 500 tiistaina. Anu Kiljunen

Joonas Laine

Suomen ja Belgian välinen jalkapallon miesten EM-kisojen ottelu ei aiheuttanut Nuijamaan raja-asemalla vastaavaa koronatestiruuhkaa kuin Vaalimaalla.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) terveyspalvelujen johtajan Tuula Karhulan mukaan 22. kesäkuuta rajan yli Venäjältä Suomeen tuli 760 matkustajaa, joista jalkapallofaneja oli oletettavasti noin 500.

Testausta jatkettiin hieman yli normaalin sulkeutumisajan, mikä on puoli kymmeneltä illalla. Koronatestejä otettiin Karhulan mukaan noin 300, ja testaus hoidettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeiden mukaisesti.

Testimäärä on normaalia isompi, mutta tukkoon rajatestaus ei kuitenkaan mennyt.

– Ei ollut sellaista tilannetta kuin Vaalimaalla, että olisimme joutuneet nostamaan kädet pystyyn. Kaikki on testattu, jotka ohjeiden mukaan pitäisi testata, Karhula vakuuttaa.

Vaalimaan raja-aseman testauksesta vastaava Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Kymsote) päätyi päästämään kisaturisteja ilman testausta rajan yli. Ohjeena on kuitenkin omaehtoinen 14 vuorokauden karanteeni, mistä voi vapautua käymällä koronatestissä aikaisintaan 72 tuntia rajanylityksestä.

Karhula muistuttaa, että testi rajalla ei välttämättä sulje pois tartunnan saamista, koska altistumisesta menee yleensä ainakin viisi vuorokautta taudin saamiseen.

Jalkapallofanien suurin rajanylityspiikki lienee ohi

Jalkapallofanien myötä todetut mahdolliset tartunnat näkyvät testituloksissa aikaisintaan huomenna torstaina.

Eksote kertoi keskiviikkona kahdesta uudesta sen testeissä havaitusta tartunnasta, mitkä on päivätty tiistaille 22. kesäkuuta. THL puolestaan tilastoi kuntakohtaisissa luvuissaan keskiviikkona Lappeenrantaan kolme uutta tartuntaa.

Karhulan mukaan Eksoten alueella oleskelevien ilmaantuvuusluku on viimeisen 14 vuorokauden ajalta 17 sataatuhatta asukasta kohden.

– Meillä voidaan olla iloisia siitä, että lähtökohtaisesti esimerkiksi kaksoiskansalaiset, jotka ovat saaneet tulla rajan yli, he ovat olleet pääsääntöisesti omaehtoisessa karanteenissa ja saaneet siihen tiedon positiivisesta tuloksestaan. Jatkotartunnat ovat olleet lähinnä omassa perheessä, Karhula kertoo.

Eksoten terveyspalvelujen johtaja ei usko, että eilisen huipun jälkeen rajaa ylittäviä jalkapallofaneja tulisi enää suurissa joukoissa. Sen sijaan rajaliikenne saattaa lisääntyä rajan yli Suomeen mökeilleen saapuvien venäläisten myötä.

Venäläiset kiinteistönomistajat ovat saaneet tulla Suomeen maanantaista lähtien ilman ennen vaadittua pakottavaa syytä.

Kilpajuoksu rokotekattavuuden ja virusmuunnosten välillä

Venäjän koronatilanne on ollut viime päivinä pahenemaan päin, minkä oletetaan johtavan koronaviruksen niin sanotun delta- tai Intian muunnoksen yleistymisestä.

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka arveli aiemmin sen yleistyvän myös Suomessa, mikä johtuu siitä, että muunnos tarttuu kantavirusta herkemmin.

– Se on tartuttavampi, mikä on olennaisin asia. Se on myös rokottamattomille vaarallisempi ja aiempaa usein sairaalaan johtava, vaikka taudista on lievempiäkin muotoja, Karhula sanoo.

Karhulan mukaan Britanniasta saadusta tutkimustiedosta käy ilmi, että rokotteet tehoavat myös delta-muunnokseen ja ne ehkäisevät erityisesti taudin vakavampia muotoja.Tuoreiden tutkimustulosten mukaan yhdellä rokotteella esto sairaalaan joutumiselle delta-muunnoksen aiheuttamassa taudissa on 75 prosenttia ja kahdella rokotteella se on jo 94 prosenttia.

– Tämä on nyt kilpajuoksua rokotekattavuuden ja viruksen muuntumisen kanssa. Onneksi meillä on puolellamme nyt jonkun verran vuodenaikavaihtelua, mutta nimenomaan rajantakaisten tartuntojen mahdollisesti aiheuttamat ryppäät huolestuttavat, Karhula toteaa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka