Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalassa viiden päivän aikana 13 koronatartuntaa – Ylilääkäri: "Puhtaasti paikallisia ketjuja ei ole tullut ilmi"

Eksoten ylilääkärin Sami Raasakan mukaan kaikki tartunnat liittyvät edelleen tavalla tai toisella rajaliikenteeseen.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote kertoo torstain tilannepäivityksessään neljästä uudesta koronatapauksesta. Positiiviset testitulokset on merkattu keskiviikolle 16. kesäkuuta, jolloin Eksote otti yhteensä 325 koronatestiä.

Eksoten testeissä on todettu viiden viime päivän aikana yhteensä 13 positiivista koronatapausta. Eksoten ylilääkärin Sami Raasakan mukaan kyse on kuitenkin edelleen tavalla tai toisella rajaliikenteeseen liittyvistä tautitapauksista.

– Meillä ei tällä viikolla ole yhtään tapausta, mikä ei liittyisi millään tavoin rajanylityksiin. Kaikki nämä tartunnat ovat alun perin tuotu Venäjältä tai muualta maailmalta.

Raasakan mukaan kolme tämän viikon 13:sta tartunnasta on jo sairastetusta taudista aiheutuneita positiivisia testituloksia. Testiin ohjataan, jos koronan sairastamisesta ei ole mukana todistusta rajaa ylittäessä.

Omaehtoiset karanteenit toimivat ja jäljitys on tehokasta

Tämän viikon tartunnoista kuusi on todettu Raasakan mukaan Etelä-Karjalassa asuvilla henkilöillä. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi kuntakohtaisessa katsauksessaan keskiviikkona viidestä uudesta tartunnasta Imatralla ja kahdesta Lappeenrannassa.

THL korjasi lukuja torstaina siten, että Imatralta vähennettiin ja Lappeenrantaan lisättiin yksi tartunta. Koko Suomessa uusia tartuntoja todettiin THL:n mukaan 55.

Raasakka sanoo paikallisten tartuntojen olevan pitkälti perheissä tulleita jatkotartuntoja, ja niissäkin tapauksissa yhteys rajaliikenteeseen on olemassa. Höllennetyt rajoitukset tai ihmisten lisääntynyt kokoontuminen eivät ole toistaiseksi aiheuttaneet lisätartuntoja.

– Ainakaan tällä hetkellä meillä ei ole sellaisia tiedossa. Puhtaasti paikallisia, täällä syntyneitä ketjuja ei ole tullut ilmi koko viikon, eikä oikeastaan kahden viikon aikana. Kaikki liittyvät laajempaan liikehdintään.

Vähäisten tartuntamäärien myötä ilmi tulevien tartuntojen jäljitys on tehokasta.

– Ihmiset ovat myös pitäneet huolta rajan ylityksen ja Suomeen tulon jälkeen siitä, ettei isoja ihmisryhmiä ole altistunut, Raasakka sanoo.

Suomen ja Venäjän ottelu ei aiheuttanut vielä rajalle tungosta

Eksote odotti, että eilinen miesten jalkapallon EM-kisaottelu Venäjän ja Suomen välillä Pietarissa olisi aiheuttanut tungosta Nuijamaan rajanylityspaikalla ja siellä tehtävässä koronatestauksessa.

Rajan ja testauksen pitäminen auki poikkeuksellisesti koko yön oli kuitenkin osittain turhaa.

– Itse asiassa oli hyvin rauhallista, ja myös Vaalimaalla on ollut odotettua rauhallisempaa. Aamuyön aikaan on ollut suorastaan tyhjää, eikä tulijoita ole ollut, Raasakka kertoo.

– On varmaan niin, että aika iso joukko jää sinne pidemmäksi aikaa ja katsoo Belgia-pelinkin. Sen jälkeen odotetaan, että tulee isompi liikehdintä takaisinpäin.

Juttua muokattu 17.6.2021 kello 16.15: Lisätty THL:n tiedot ja Sami Raasakan kommentit.