EM-kisaturistien paluuliikenne uhkaa ruuhkauttaa Nuijamaan koronatestauksen – Positiivisten näytteiden osuus rajan testeistä on kasvusuunnassa

Venäjän koronatilanne ja EM-kisojen vuoksi maahan Suomesta kohdistuva matkailu huolettavat Eksotessa.

Juho Silventoinen

Etelä-Karjalan koronatilanne on pysynyt rauhallisena. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote vahvisti tiistaisessa koronanyrkin kokouksessaan, että maakunta on yhä epidemian perustasolla.

– Tartuntaketjujen jäljitettävyys on ollut täydet sata prosenttia eikä uusia joukkoaltistumisia ole ilmennyt, kertoo Eksoten tiedotteessa ylilääkäri Sami Raasakka.

Maakunnan tautitilannetta uhkaavat kuitenkin käynnissä olevat miesten jalkapallon EM-kilpailut ja Suomen otteluihin Pietariin suuntautuva kisaturismi. Tautitilanne rajan takana on oleellisesti Suomea ja Etelä-Karjalaa heikompi.

Tulijoita on riittänyt jo alkukesästä

Oman haasteensa kisaturistien paluu tuottaa myös rajalla tapahtuvaan koronatestaukseen. Rajanylittäjien määrän kasvu on omiaan ruuhkauttamaan testausta.

– Kun jalkapallon EM-kisat lisäävät rajaliikennettä, haasteena ovat yli 72 tuntia viipyvät kisaturistit, joilla ei ole voimassa olevaa negatiivista testitulosta tai rokotustodistusta. Näytteenotto voi ruuhkautua, sanoo Eksoten koronanyrkin puheenjohtaja Tuula Karhula.

Jo kesäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa ovat olleet Nuijamaalla tavallista vilkkaammat. Karhulan mukaan kuun alkupuolella Nuijamaan raja-aseman kautta on tullut Suomeen noin 1600 henkilöä. Heistä 1022 on testattu, ja lopuilla on pääsääntöisesti ollut asianmukaisia todistuksia.

– Positiivisia testituloksia oli yhdeksän; kaksinkertainen määrä aikaisempiin viikkoihin verrattuna, Karhula kertoo tiedotteessa.

Joukkokokoontumiset pelien äärellä eivät huolestuta

Suomen menestystä niin MM-jääkiekossa kuin jalkapallon EM-kisoissa on tavattu kokoontua seuraamaan myös Etelä-Karjalassa suurten ulkonäyttöjen äärelle. Näiden tapahtumien tartuntariski ei kuitenkaan ole Eksoten ensimmäinen huolenaihe.

– Toki jonkin verran [kannetaan huolta], mutta aina parempi, jos ollaan ulkona. Sisäkokoontumiset ovat toki suurempi riski, Karhula kommentoi Uutisvuokselle puhelimitse.

Huomio kohdistuu Eksotessa paikallisten kokoontumisten sijaan kisoista palaaviin matkailijoihin.

– Kyllähän erityisesti jännitämme sitä, tuleeko rajan takaa tartuntoja Etelä-Karjalaan ja ylipäänsä Suomeen.

"Tilanne on ollut haastava"

Rokotukset ovat tähän asti edenneet Etelä-Karjalassa muun maan tapaan mainiosti, mutta alle 30-vuotiaiden rokottautumisintoa Karhula kuvaa laimeahkoksi.

Karhula ei osaa sanoa, onko kyse enemmän haluttomuudesta rokottautua vai tarjolla olevien rokotusaikojen vähyydestä.

– Varmaan molemmista, vastahan se tosiaan viime viikolla avautui tämä alle kolmekymppisten ajanvaraus. Tämä on ollut vähän kansallinenkin huoli, Karhula valittelee viitaten alle kolmekymppisten rokottautumiseen.

Karhulan mukaan Eksote pyrkii aktivoimaan ihmisiä rokottautumaan, mihin yhtenä keinona käytettiin ajanvarauksen avaamista kaikille nuorille aikuisille kerralla.

– Toki tilanne on ollut haastava erityisesti rokotteiden saatavuudessa, Karhula toteaa.

Keskikesällä rokotteita on luvassa Suomeen aiempaa vähemmän, mikä heijastuu myös Etelä-Karjalaan.

– Seuraavat pari viikkoa saadaan hyvin, mutta heinäkuussa on epävarmuustekijöitä. Aika näyttää, minkä verran pystytään ykkösrokotteita varaamaan, Karhula sanoo.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka