Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saimaalla ei vielä sinilevähavaintoja – Vesi on ajankohtaan nähden korkeimmillaan yli vuosikymmeneen

Vedenpintojen nousun ennustetaan taittuvan hitaaksi laskuksi kesäkuun lopussa. Juoksutuksia lisätään tällä viikolla entisestään.

Alkukesän lämpimistä säistä huolimatta sinilevähavaintoja Saimaalla tai muilla järvialueilla ei ole vielä tehty. Tieto selviää Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (Ely) tiedotteesta.

Sinilevän sijasta vesissä on hyvin monin paikoin siitepölyä, joka kerääntyy lautoiksi. Ely-keskuksen tiedottaja Sirpa Skippari kertoo, että lauttoja muodostaa nyt pääasiassa männyn siitepöly.

Järvivedet ovat Kaakkois-Suomessa lämmenneet jo kesäisiin lukemiin. Vesien lämpötila vaihtelee 18:n ja 22:n lämpöasteen välillä.

Vedenkorkeutta lasketaan lisäjuoksutuksin

Saimaan vedenpinta on peräti 65 senttimetriä ajankohdan keskitasoa korkeammalla. Vesi on ollut kesäkuussa näin korkealla viimeksi vuonna 2008. Absoluuttisia ennätyslukemia nykyinen vedenkorkeus ei kuitenkaan riko: esimerkiksi joulukuussa 2012 vesi oli 15 senttiä korkeammalla kuin nyt.

Tulvahuippua ei ole vielä nähty, mutta veden nousu tasaantuu vähä vähältä. Ellei kesän sää ole tavanomaista sateisempi, vedenkorkeus kääntyy Saimaalla laskusuuntaan kesäkuun lopulla. Lasku on kuitenkin hidasta.

Skipparin mukaan vesi on ollut jo pitkään poikkeuksellisen korkealla. Tilannetta pyritään hillitsemään lisäjuoksutuksilla, jotka on aloitettu joulukuussa. Tällä viikolla juoksutusta lisätään 850 kuutiometriin sekunnissa Maa- ja metsätalousministeriön päätöksellä.

Muokattu 11.6. klo 19.53: korjattu Ely-keskuksen tiedottajan sukunimi.