Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Imatran saarien liepeillä liikkuvalle norpalle riittää ravintoa ja suojaisia poukamia: "Norppa voi viihtyä samalla alueella vaikka loppuikänsä" – Ehdota nimeä kaupungin uudelle asukkaalle!

Jos kannat jatkavat kasvuaan, voi saimaannorppa levittäytyä laajemmin myös eteläiselle Saimaalle.

Puolitoista viikkoa sitten Malonsaaresta bongattu saimaannorppa on todennäköisesti viihtynyt alueella pidempäänkin. Malonsaaren lisäksi norppa on nähty useampaan kertaan viime viikon aikana Haapasaaren ja Mikonsaaren lähettyvillä.

WWF:n aluevastaava Ismo Marttinen uskoo, että kyseessä voi hyvinkin olla sama yksilö.

– Norpalle on tyypillistä pysyä kauankin samalla alueella, jos vain ravintoa ja tarpeeksi suojaisia rantapoukamia riittää. Ja niitähän siellä on, Marttinen kertoo ja viittaa Malonsaaren ympäristöön.

Marttisen mukaan norppa voi asettua samalle alueelle vaikka loppuiäkseen lukuunottamatta muutamien kymmenien kilometrien vaelluksia muina kuin lisääntymisaikoina.

Norppatilanne näyttää hyvältä

Eniten saimaannorppaa tavataan Savonlinnaa ympäröivissä vesistöissä, Haukivedellä ja Pihlajavedellä. Saimaan rannikkoalueille norppa ei ole juuri levinnyt, Etelä-Karjalassakin havainnot ovat vain satunnaisia.

Marttinen kertoo tämän hetkisen norppatilanteen näyttävän hyvältä.

– Kanta vaikuttaa tällä hetkellä olevan kasvussa ja norpat levittäytymässä lähemmäs Saimaan rantaviivaa. Ne palaavat vähitellen luonnollisille elinalueilleen.

Urosnorpat liikkuvat uteliaisuuttaan

Varsinkin nuoret urosnorpat ovat Marttisen mukaan uteliaita ja tutustuvat rohkeasti uusiin alueisiin. Kuvien perusteella hän uskoo kuitenkin Imatralla viime päivinä pyörineen yksilön olevan aikuinen.

Aikuinen saimaannorppa on hyvin kotipaikkauskollinen, joten mahdollista on, että norppa tulee näyttäytymään alueen retkeilijöille jatkossakin.

Uutisvuoksi kerää nyt nimiehdotuksia Imatralle mahdollisesti kotoutuneelle norpalle. Voit jättää oman ideasi alle.