Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saimaan pinta on 60 senttiä keskiarvon yläpuolella – Lisäjuoksutukset alkavat ensi viikolla

Vedenkorkeus aiheuttaa jo haittaa rantaviljelyksille ja rantakiinteistöille.

Saimaalla alkavat lisäjuoksutukset 7. kesäkuuta. Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt Kaakkois-Suomen ely-keskuksen esityksen lisäjuoksutuksista.

Kaakkois-Suomen ely-keskus kertoo tiedotteessa, että Saimaan vedenkorkeus aiheuttaa jo haittaa alavimmille rantaviljelyksille sekä rantakiinteistöjen käytölle ja rakenteille.

Vedenkorkeus oli noin 60 senttimetriä ajankohdan keskiarvon yläpuolella 27. toukokuuta.

Viime talvi oli Vuoksen vesistöalueella tavanomaista sateisempi, ja toukokuun sademäärä on ollut kaksinkertainen tavanomaiseen verrattuna. Vedenkorkeus nousee edelleen kesä-heinäkuussa, jos tavanomaista runsaammat sateet jatkuvat.

Kaakkois-Suomen ely-keskus aloitti sateisen syksyn jälkeen joulukuussa 2020 Saimaan ja Vuoksen lisäjuoksutukset, joilla on saatu hillittyä vedenkorkeuden nousua noin 15 senttimetriä luonnonmukaiseen vedenkorkeuteen nähden.

Kaakkois-Suomen ely-keskus tekee päätökset normaalivyöhykkeellä tai vähäisesti sen ulkopuolella tapahtuvista juoksutusmuutoksista. Maa- ja metsätalousministeriö päättää juoksutusmuutoksista, jotka voivat aiheuttaa Venäjän puolella vesivoimamenetyksiä ja joista voi aiheutua Suomen valtiolle korvausvelvollisuus.