Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjala palaa koronavirusepidemian osalta perustasolle – Koronanyrkki on suosittanut aluehallintovirastoa purkamaan kaikki voimassa olevat kokoontumisrajoitukset

Rajoituksia puretaan, jotta ihmisillä on mahdollisuus ylläpitää yritystoimintaa ja elinkeinoja.

Etelä-Karjalan alueellinen tilannekuvaryhmä on todennut maanantain kokouksessaan Etelä-Karjalan olevan koronavirusepidemian perustasolla. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Tilannekuvaryhmä on suosittanut aluehallintovirastoa (AVI) purkamaan kaikki voimassa olevat kokoontumisrajoitukset.

Vaikka rajoituksia puretaan, monet suositukset pysyvät edelleen voimassa. Tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula muistuttaa, että on tärkeää käyttää edelleen kasvomaskeja, pitää fyysistä etäisyyttä muihin ihmisiin ja muistaa käsi- ja hengitystiehygieniaan liittyvät käytännöt.

Hän ottaa esimerkiksi ensi viikonvaihteen ylioppilasjuhlat, joita toivoo vietettävän pienillä porukoilla. Juhlia, joita vietetään pitkän matkan päässä, ja joissa olevia ihmisiä ei muutenkaan ole nähty pitkään aikaa, hän kehottaa vielä välttelemään.

Tilannekuvaryhmä suosittelee, ettei kiihtymis- tai leviämisvaiheessa olevilla alueilla järjestettäviin yksityistilaisuuksiin osallistuttaisi, eikä näiltä alueilta kutsuttaisi henkilöitä Etelä-Karjalassa järjestettäviin juhliin.

Rajoituksia ei voi pitää voimassa varmuuden vuoksi

Karhulan mukaan rajoitukset on purettava, sillä niitä ei pidetä voimassa varmuuden vuoksi.

– Meillä ei ole mahdollisuutta pitää rajoituksia voimassa, mutta ihmiset voivat valita, menevätkö johonkin tilaisuuteen vai eivät.

Karhula sanoo, että rajoituksia kuitenkin puretaan, jotta ihmisillä on mahdollisuus ylläpitää omaa yritystoimintaansa ja elinkeinoaan.

– Tämän vuoksi lähikontakteja tulee edelleen välttää siellä, missä se on ongelmatonta.

Esimerkiksi Eksoten taukotiloissa suositellaan edelleen olevan vain kuusi henkilöä kerrallaan.

Tilannekuvaryhmä suosittelee, että työnantajat jatkaisivat etätyösuositusta elokuun loppuun ja että toimielimet kokoontuisivat pääasiassa etänä elokuun loppuun saakka.

Torilla voidaan tavata vain turvaväleillä

Karhula muistuttaa, että perustasoltakin voidaan nopeasti keikahtaa takaisin kiihtymis- tai leviämisvaiheeseen. Huolestuttavia esimerkkejä tilanteen äkillisestä heikentymisestä on ympäri Suomen.

Riittävä etäisyys toisiin ihmisiin on Karhulan mukaan 1–2 metriä, mikä on olennaista muistaa ulkonakin kaikenlaisissa "torilla tavataan"-tapahtumissa. Maskia voi käyttää myös ulkona.

Ravintolarajoituksista säädetään erikseen.

Lisäksi Karhula huomauttaa, että heti, kun oireita ilmenee, on syytä mennä testiin ja pysyä kotona. Matkustamista Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ei edelleenkään suosittele kuin välttämättömissä tapauksissa.

Uutista on päivitetty lisätiedoilla ja Karhulan kommenteilla kello 17.57.