Imatralla on vaikea saada aikaa koronavirusrokotukseen: Sama tilanne on muissa Eksoten pohjoispään kunnissa, moni ajaa piikille Lappeenrantaan asti

Eksote jakaa rokotteet kuntiin asukasmäärien mukaisessa suhteessa. Pohjoispään ryysikseen ei ole luvassa nopeaa helpotusta.

Imatran koronarokotuspiste sijaitsee Torigalleriassa. Tässä arkistokuvassa rokotusvuorossa Raili Hämäläinen. Rokotuksen antoi Heli Kaartinen-Kero, ja kirjurina toimi Aino Suikkanen. Anu Pakarinen

Anu Pakarinen

Imatralla koronarokotusaikaa varaaville on tarjolla tällä hetkellä enimmäkseen ei oota.

Lähimmät vapaat rokotusajat löytyivät keskiviikkona vasta kesäkuun alusta. Samankaltainen tilanne oli myös muualla Eksoten pohjoispään kunnissa.

Sen sijaan Lappeenrannassa rokotukseen olisi päässyt jo ensi viikolla.

Imatralla rokotusaikojen niukkuus on herättänyt närää sekä kysymyksen, eikö Eksote voisi tehdä asialle jotakin. Kuten vaikka lisätä Imatralle ja pohjoispään kuntiin annettavien rokotteiden määrää.

Väestön määrä ratkaisee

Valitettavasti tämä ei käy, kertoo rokotusjärjestelyistä vastaava sairaanhoitaja Sari Kuitto Eksotelta.

Rokotteet jaetaan tasapuolisesti kuntien kesken väestön mukaisessa suhteessa.

Tästä periaatteesta poikkeaminen aiheuttaisi helposti närää ja mielipahaa muissa kunnissa.

Imatran ja muun pohjoispään rokotemäärien lisääminen ei olisi muutenkaan reilua, koska jo nyt rokotuskattavuus on tällä alueella maakunnan korkeinta tasoa, Kuitto huomauttaa.

Se, että kysyntä ylittää tarjonnan juuri Eksoten pohjoispäässä, johtuu pitkälti muuta maakuntaa suuremmasta rokotushalukkuudesta.

– Imatralla ja pohjoispään kunnissa rokotehalukkuus on ollut paljon suurempaa kuin Lappeenrannassa. Imatran ajat ovat kerta kaikkiaan menneet käsistä. Tämä on oikeasti vähän hämmentävä tilanne, Kuitto kertoo.

Lappeenrantaan piikille

Mikään ei estä imatralaisia kuitenkaan menemästä Lappeenrantaan rokotettavaksi. Tätä tapahtuu ihan jonkin verran – Imatralta ja jopa Saarelta saakka ajetaan Lappeenrantaan rokotettavaksi, Kuitto kertoo.

Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tai halua ajaa sinne saakka. Palautetta on tullut, Kuitto myöntää.

– On meille tullut tästä valituksia. Se on ihan ymmärrettävää.

Uusia rokoteaikoja vapautuu päivittäin. Tarja Tikkanen

Rokoteaikaa varaavien kannattaa tiedostaa, että uusia rokoteaikoja vapautuu päivittäin.

Kannattaa sitkeästi käydä siis sähköisessä ajanvarauspalvelussa tarkistamassa tilanne, tai soittaa koronarokotusten ajanvaraukseen, joka tosin on välillä hyvin ruuhkainen. Näin etenkin silloin, kun rokotukset laajenevat uusiin ikäryhmiin, Kuitto mainitsee.

– Kannattaa huomioida, että Eksote ei enää kutsu ketään rokotuksiin. On jokaisen omalla vastuulla, että varaa ajan. Kukaan ei soita perään tai lähetä enää kirjettä, Sari Kuitto painottaa.

Eksote on aloittamassa seuraavaksi yli 45-vuotiaiden rokotukset, vaikka vanhemmissakin ikäluokissa on vielä paljon rokottamista.

Sari Kuiton mukaan uusia ikäryhmiä otetaan jatkuvasti rokotusten piiriin, jotta kaikki rokotusajat varmasti saadaan täytettyä, eikä huonosti säilyviä rokotteita mene hukkaan.

– Tähän mennessä rokotteita ei ole mennyt hukkaan, Kuitto kertoo.

Toiveena on, että ne ikäryhmät, joilla on oikeus varata rokotusaika, varaisivat ajan heti kun se on mahdollista, hän jatkaa. On tärkeää saada rokotuskattavuus vielä paremmaksi, jotta kansalaiset olisivat vielä paremmassa suojassa koronavirukselta, Kuitto perustelee.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka