Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erä- ja luontokulttuurimuseo menee joko Imatralle, Pyhtäälle tai Riihimäelle – Hintalappua säikähtänyt Oulu sekä Rovaniemi vetäytyivät kisasta

Kaikkien finalistien tarjoukset takaavat riittävän rahoituksen investoinnin toteutukseen. Sen sijaan toiminnan osalta rahoitus vaatii lisäselvityksiä. Rovaniemen tarjouksessa rahaa olisi käytetty 300 000 euroa vuodessa.

Imatran kaupunki on kolmen finalistin joukossa uuden erä- ja luontokulttuurimuseon hakuprosessissa.

Imatran ohessa museota tavoittelevat Pyhtää ja Riihimäki.

Sen sijaan vahvoina ehdokkaina pidetyt Oulu ja Rovaniemi ovat vetäytyneet kisasta.

Kaikkien kolmen jäljellä olevan finalistin tarjoukset ovat hankkeen kannalta riittäviä, eli takaavat riittävän rahoituksen investoinnin toteutukseen, kertoo hankkeen projektipäällikkö Timo Kukko.

Toiminnan osalta rahoitus vaatii sen sijaan vielä lisäselvittelyjä.

Kyse on muun muassa siitä, kuinka paljon kaupungit ovat valmiita avustamaan toimintaa vuosittain. Kisan ratkaisee se, missä kaupungissa on uskottavuutta saada museo perustettua niin, että on riittävä rahoitus toimia ja saada matkailijoita tulemaan, Timo Kukko kuvailee.

– Ei ole järkeä rakentaa museota, jossa ei ole toimintaa ja muuttuvia, kiinnostavia sisältöjä.

Oulu pelästyi hintaa

Oulu ei lopulta jättänyt lainkaan tarjousta pelästyttyään kustannuksia. Hanke kaatui omaan kunnianhimoonsa, sillä Oulun konseptissa vuotuiset toiminta- ja ylläpitomenot olisivat olleet peräti 2–3 miljoonaa euroa ja investointikustannuskin 15–20 miljoonaa euroa.

Rovaniemen tarjousesitys kaatui puolestaan kaupunginvaltuuston äänestyksessä. Tarjouksessaan Rovaniemi olisi sitoutunut tukemaan museota vuosittain 300 000 eurolla, osallistunut sen rakentamiseen kymmenellä miljoonalla eurolla sekä myöntänyt perustettavalle museosäätiölle 200 000 euron pääoman.

Hankkeen projektipäällikkö Timo Kukko muistuttaa, että jokainen kaupunki on saanut vapaat kädet tehdä oman esityksensä.

Häntä ei harmita, että Oulu ja Rovaniemi vetäytyivät kisasta. Tavoitteena on löytää parhaat ja sitoutuneimmat ehdokkaat, ja on aina parempi, mitä perusteellisemmin asiat käydään etukäteen läpi kaupungeissa.

– Jäljellä olevat ehdokkaat todella haluavat museon ja näkevät, että sillä on ison merkitys heille.

Päätös viimeistään syksyllä

Hankkeen ohjausryhmä kokoontuu ensi viikolla, jonka jälkeen jatkuvat neuvottelut eri ministeriöiden kanssa. Päätös museon sijoituspaikasta saadaan viimeistään syksyllä.

Asian ratkaisevat Suomen Metsästysmuseo, Suomen Kalastusmuseoyhdistys, maa- ja metsätalousministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä museovirasto.

Museon tilatarve on noin 6 000 neliötä. Imatra on tarjonnut museon sijoituspaikaksi Imatran kaupungintaloa sekä kulttuuritalo Virtaa.

Imatran tarjous erä- luotokulttuurimuseon rahoituksesta hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa huhtikuussa. Tarjouksen sisältöä ei ole paljastettu.