Etelä-Karjala yhä leviämisvaiheessa, mutta ennen ylioppilasjuhlia kokoontumisrajoitus saattaa kasvaa 20 henkilöön – Vastaanottokeskuksen epidemia Etelä-Afrikan variantin aiheuttamaa

Korkea ilmaantuvuusluku estää rajoitusten lieventämistä. Epidemia vastaanottokeskuksessa on nyt rauhoittumassa.

Etelä-Karjala pysyy koronaepidemian leviämisvaiheessa vielä ainakin viikon verran. Anu Kiljunen

Anne Kokkonen

Etelä-Karjala pysyy toistaiseksi koronaepidemian leviämisvaiheessa korkeiden esiintyvyyslukujen vuoksi. Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä teki ratkaisunsa tiistaina illansuussa.

Tilannekuvatyöryhmän puheenjohtajana toimiva Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula kertoo tiedotteessa, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelevat epidemian vaiheen muuttamista vasta, kun tilanne on ollut stabiili vähintään viikon verran. Kiihtymisvaiheeseen palaamisen osalta tilannetta arvioidaan uudelleen jo viikon kuluttua.

Karhula kertoo, että epidemian vaiheen muuttamista on viime päivinä pohdittu monelta kantilta. THL:n ja STM:n suositukset lopulta ratkaisivat asian.

– Ilmaantuvuusluku ovat Etelä-Karjalassa vielä varsin korkea, Karhula muistutti.

Imatralla Etelä-Afrikan virusta

Alueelliseen tilanteeseen vaikuttaa tällä hetkellä Etelä-Afrikan virusvariantti, joka aiheutti epidemian Imatran vastaanottokeskuksessa. Sen leviämisriski voi olla alkuperäistä virusta suurempi.

Vastaanottokeskuksen asukkaista liki puolet on sairastunut koronaviruksen aiheuttamaan infektioon. Tilanne muistuttaa asiantuntijoiden mukaan vaihto-opiskelijoiden helmikuista koronatartuntaryvästä, eikä voimassa olevia rajoituksia haluta siksi purkaa, ennen kuin paikallisen epidemian vaikutukset ovat selvinneet.

Virus on yllättänyt meidät monta kertaa.

Tuula Karhula

Vastaanottokeskuksen epidemia näyttää olevan nyt rauhoittumassa. Koska Etelä-Karjalan tautitilanne on muutenkin paranemassa, rajoituksia pyritään purkamaan vaiheittain tilannetta tarkasti seuraten.

Maskien kanssa juhlimaan

Kevään ylioppilasjuhlat lähestyvät, ja helmikuun lopulla asetettu korkeintaan kuuden henkilön kokoontumissuositus on edelleen voimassa. Jos viikon kuluttua päästään palaamaan kiihtymisvaiheeseen, 20 henkilön kokoontumiset ovat mahdollisia.

– Mieluiten ulkotiloissa järjestettävissä juhlissa voisi olla 20 henkeä koolla kerrallaan, eivätkä ryhmät saisi sekoittua. Maskisuositus on voimassa myös juhlatilaisuuksissa, Karhula kertoi.

Juhlista toisiin ei ole syytä kiertää tänä keväänä. Jos tartuntoja ilmenee, tartuntaketjut ovat tällöin helpommin selvitettävissä.

Kaikissa Etelä-Karjalan maaseutukunnissa koronatapauksia ei ole todettu moniin viikkoihin. Karhula toivoo, että turvallisuusohjeita jaksettaisiin kaikesta huolimatta edelleen noudattaa.

– Kovasti uskotaan, että viikon päästä voisimme palata kiihtymisvaiheeseen, mutta virus on yllättänyt meidät monta kertaa. Siksi lähikontakteja tulisi edelleen välttää, maskeja tulisi käyttää ja olisi pysyteltävä enintään kuuden henkilön kokoontumisissa, Karhula luetteli

Kommentoi

Mainos: Silmäasema Optiikka Oy

Optikko Pärnänen palvelee jatkossa asiakkaita Imatran Silmäasemalla

Palvelut

Ruokapaikka