Muistokirjoitus: Timo Myllys 1958–2021 – Yrittäjä, joka piti jokaista ihmistä yhtä arvokkaana

Timo Myllys syntyi kymmenlapsiseen perheeseen Virmutjoelle 7.9.1958 ja eli koko elämänsä Ruokolahdella. Timon mielenkiinnon kohteita olivat pienestä pitäen moottorivekottimet. Hän purki, korjasi ja kasasi veljeltään ostamansa rikkinäisen mopon ensimmäisen kerran 7-vuotiaana. Samanlainen mielenkiinto koneisiin säilyi elämän loppuun saakka. Työnteko Myllyksen perheessä opittiin jo lapsena. Jokainen osallistui perheen eteen työskentelyyn.

16-vuotiaana Timo lähti Ruotsiin Volvolle asentajaksi, mutta tavattuaan lomalla tulevan vaimonsa, unohtuivat ulkomaat. Sirkan kanssa Timppa eli 23 vuotta ja sai kaksi tytärtä. Timo avioitui toisen kerran, ja sukukin jatkui, kun tyttäret saivat lapsia. Tyttärien elämää ja lastenlasten kasvua Timo seurasi ylpeänä.

Timo valmistui ajoneuvoasentajaksi Imatralta. Hän työskenteli samanaikaisesti isänsä kuljetusyrityksessä ja Enso-Gutzeitilla ajoneuvoasentajana. Seitsemän asentajavuoden jälkeen Timo ryhtyi yrittäjäksi. Hänen yrittäjäuransa alkoi 1.1.1982 kello 6. Tämän Timo muisti paremmin kuin lastensa syntymävuodet. Se vain nauratti tyttäriä, jotka tiesivät miten tärkeää työnteko, kuorma-autot ja yrittäjyys oli isälle. Timo toi leivän moneen perheeseen. Entiset työntekijät kertovat, että Timo antoi ihmiselle mahdollisuuden: opetti ja opasti.

Terveysongelmat vetivät Timon mielen välillä synkäksi, mutta viimeiset vuodet Timo eli tasapainoista elämää uuden vaimonsa kanssa Rasilassa. Timo sairastui nuorena Parkinsonin tautiin, mutta oli jo ennen sitä kärsinyt pahoista selkävaivoista. Tästä huolimatta hän ei tuntenut katkeruutta, vaan otti vastaan sen mitä annettiin ja oli vähään tyytyväinen. Kun Timo ei enää jaksanut tehdä töitä, viihtyi hän kotona, eikä muuta kaivannut. Viimeisinä vuosina Parkinson oli hyvin hoidossa.

Timo piti jokaista ihmistä yhtä arvokkaana, asemaan katsomatta. Eniten hän toivoi rauhallista elämää itselleen ja läheisilleen. Timo halusi, että ihmiset ovat sovussa keskenään. Hän kertoi usein, kuinka kiitollinen oli omille vanhemmilleen. Samaa kunnioitusta hän sai omilta lapsiltaan. Vaikka Timon elämässä oli paljon sairautta, kertoi hän kuolinvuoteellaan eläneensä hyvän elämän. Timo kuoli nopeasti edenneeseen syöpään 62-vuotiaana 3.4.2021. Kaipaamaan jäivät vaimo, hänen poikansa ja tyttäret perheineen.

Maarit Myllys-Kinnunen

Arja Tiilikainen

Timo Myllyksen tyttäret

Palvelut

Ruokapaikka