Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijan uutinen | Kosken koulun kieliluokat ja LAB ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijat opiskelivat yhdessä ja oppivat toinen toisiltaan

Alakoulun ja ammattikorkeakoulun yhteistyöprojekti tuotti monipuolista osaamista.

Kosken koulun neljäs-, viides- ja kuudes kaksikielinen luokka sekä LAB ammattikorkeakoulun Lappeenrannan kampuksen englanninkielisen sairaanhoitajakoulutuksen kolmannen vuoden ryhmä opiskelivat yhdessä torstaisin viime syksyn ja tämän kevään aikana.

Pilottisuunnittelussa olivat mukana Kosken koulun apulaisrehtori Mika Korhonen ja LAB ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikön osaamispäällikkö Pirjo Huovila, sekä projektiin osallistuneet luokanopettajat ja lehtorit. Torstaisin Kosken koulun metsämoduulin tiloissa vietettyjen yhteisten koulupäivien aikana kummankin koulutusasteen opiskelijat oppivat toinen toisiltaan. Kaikkien osapuolten kokemukset toteutuneesta projektista olivat myönteisiä ja pilotoinnille asetetut tavoitteet saavutettiin.

Hoitotyön opiskelijat edustivat useita eri kansalaisuuksia. Heidän koulutusohjelmansa kielenä on englanti. Kosken koulun kieliluokilla oppiminen tapahtuu myös paljolti englanniksi, niinpä projektin kielenä oli englanti. Korkeakouluopiskelijat hämmästelivät suomalaislasten hyvää kielitaitoa ja valmiutta vuorovaikutukseen yhteisissä kohtaamisissa.

Projektin suunnitteluun osallistuneiden opettajien kanssa määriteltiin sisällöt oppilaiden arjen taitoja ja hyvinvoinnin edistämistä tukeviksi. Hoitotyön opiskelijat valmistelivat sisältöjä mm. terveellisestä ravitsemuksesta, levosta ja liikunnasta, vuorovaikutus- ja tiimityön taidoista, lapsen ja nuoren kehityksestä sekä ensiaputaidoista. Samalla opittiin yhdessä kansainvälisyyttä, monikulttuurisuutta sekä tiimityötaitoja.

Projektiin osallistuneet olivat erityisen tyytyväisiä siitä, että se saatiin onnistuneesti toteutettua koronatilanteesta huolimatta. Kaikkien osapuolten terveydestä ja turvallisuudesta huolehdittiin. Yhtä etäyhteyksin toteutettua päivää lukuun ottamatta projekti vietiin läpi lähiopetuksena.

Tämän positiivisen kokemuksen jälkeen on hyvä jatkaa koulutusalojen välistä jatkuvan oppimisen yhteistyötä seuraavan lukuvuoden aikana.

Sini Hämäläinen

Ulla Vehviläinen

LAB ammattikorkeakoulun terveysalan lehtorit