Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suurin osa Imatran vastaanottokeskuksen koronapotilaista on oireettomia: Käytössä on erillinen "koronasiipi" sairastuneille, tartuntoja on nyt 36

Vastaanottokeskuksen johtaja Lauri Perälä on saanut yhteydenottoja huolestuneilta imatralaisilta. Perälä vakuuttaa karanteenin ja eristyksen pitävän.

Koronaepidemian kourissa olevan Imatran vastaanottokeskuksen asukkailla on todettu kaksi uutta koronatartuntaa. Tähän mennessä tartuntoja on todettu yhteensä 36, joista kaksi tuli ilmi perjantaina.

Perjantaina asukkaista otettiin myös viimeiset testit, kertoo vastaanottokeskuksen johtaja Lauri Perälä.

– Kun massatestaus tehtiin keskiviikkona, puolenkymmentä asiakastamme puuttui. He saavat liikkua vapaasti, ja osa ei oleskele Imatralla juuri ollenkaan. Nyt viimeisetkin asiakkaamme on kontaktoitu ja testattu, Perälä kertoo.

Arki jatkuu eristyksissä

Asukkaiden karanteeni ja eristys jatkuvat 9. toukokuuta saakka.

Koronatartunnan saaneiden vointia seurataan tänä aikana säännöllisesti. Kukaan ei ole tarvinnut toistaiseksi sairaala- tai muuta hoitoa.

– Suurin osa koronatartunnan saaneista on oireettomia. Vakavia oireita ei ole kellään. Pahimmillaan oireet ovat kuumetta ja yskää, Perälä kertoo.

Koronatartunnan saaneet perheet jatkavat arkeaan vastaanottokeskuksessa omissa asunnoissaan, mutta eristyksissä muista.

Muut koronatartunnan saaneet on sijoitettu vastaanottokeskuksen "koronasiipeen", joka valmisteltiin käyttöön jo vuosi sitten, mutta jota ei ole tähän mennessä tarvittu.

Koronasiivessä on tilat kaikkiaan 45 henkilön karanteenia ja eristystä varten. Kyse on vanhoista hotellihuoneista, joissa kaikissa on vessa ja suihku, sekä muun muassa mikro, vedenkeitin ja tarvittaessa myös keittolevy.

Ruokatavarat oven taakse

Ruokatarvikkeet toimitetaan eristyksissä tai karanteenissa olevien oven taakse päivittäin.

– Ruokahuolto on järjestetty niin, että henkilökunta käy asiakkaiden puolesta kaupassa saatuaan rahat ja kauppalistan, Perälä kertoo.

Perälän mukaan henkilökunta tekee kaikkensa, ettei koronavirus pääse leviämään vastaanottokeskuksesta mihinkään muualle. Ohjeet ja määräykset on käyty juurta jaksain läpi jokaisen kanssa henkilökohtaisesti, ja kaikki tietävät, mitä karanteeni- ja eristyssääntöjen rikkomisesta seuraa.

– Jos sellaisia tilanteita tulee, asiaan puututaan välittömästi ohjeistuksella ja neuvonnalla sekä tarvittaessa yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Viime kädessä kyse on poliisiasiasta.

Vastaanottokeskuksen asukkaat ovat pysyneet Perälän omissa huoneissaan. Kukaan ei ole yrittänyt poistua vastaanottokeskuksesta kello 8–20 aikana, jolloin henkilökunta on paikalla. Eikä ole tiedossa, että kukaan olisi rikkonut määräyksiä muunakaan aikana.

Perälä kertoo saaneensa huolestuneita yhteydenottoja kuntalaisilta, kun "ulkomaalaisen näköisiä henkilöitä" on tullut kaupassa tai kaupungilla vastaan. Hän pitää ymmärrettävänä, että ihmiset kantavat huolta omasta ja muidenkin terveydestä ja turvallisuudesta, mutta pyytää käyttämään myös harkintaa. Kaikki ulkomaalaisen näköiset ihmiset eivät suinkaan ole vastaanottokeskuksen asukkaita.

– En näe sinällään mitään outoa siinä, että halutaan kantaa kollektiivista huolta, ettei kukaan levitä koronavirusta Imatralla. Imatralla on kuitenkin oma maahanmuuttajavähemmistö, joka on asunut täällä jo ennen vastaanottokeskuksen tuloa. Meiltäkin on kymmeniä ihmisiä jäänyt asumaan Imatralle. Toivon, että ihmiset käyttäisivät hyvää harkintaa. Viime kädessä he voivat olla yhteydessä viranomaisiin, Perälä sanoo.

LUE MYÖS: Imatran vastaanottokeskuksessa joka kolmannella asukkaalla on koronatartunta