Imatran vastaanottokeskuksessa joka kolmannella asukkaalla on koronatartunta: Massatestauksessa ilmeni 27 uutta tartuntaa – Se oli aika odotettu tulos, sanoo tartuntatautilääkäri Ville Verta

Vastaanottokeskuksessa on todettu yhteensä 34 koronatartuntaa. Sairastuneet on määrätty eristykseen ja muu talon väki karanteeniin. Henkilökunta on selvinnyt ilman koronatartuntoja.

Vuoksenhovissa asuu 100 vastaanottokeskuksen asukasta, joista 34:llä on koronatartunta. Arkistokuva. Santeri Tynkkynen

Santeri Tynkkynen

Imatran vastaanottokeskuksessa on todettu 27 uutta koronatartuntaa. Tartuntojen määrä varmistui keskiviikkona tehdyn massatestauksen tulosten valmistuttua torstaiaamuna.

Ennestään vastaanottokeskuksessa oli todettu seitsemän koronatartuntaa. Nyt tautitapauksia on vahvistettu yhteensä 34. Imatran tartuntataudeista vastaava lääkärin Ville Verran mukaan tartuntamäärät eivät tulleet yllätyksenä.

– Se oli aika odotettu tulos kun rupesi selviämään, että useat henkilöt ovat oireilleet jo huhtikuun puolivälissä. Tauti on hiljaa levinnyt noin tiiviissä olosuhteissa.

Imatran vastaanottokeskuksessa on yhteensä 182 asukasta, joista 100 asuu Vuoksenhovin tiloissa, ja loput 82 asukasta muualla yksityismajoituksessa. Toisin sanoen kolmannes Vuoksenhovin asukkaista on sairastunut koronavirukseen.

Henkilökunnassa ei tartuntoja

Koronatartuntojen alkuperäinen lähde ei ole selvillä. Lähdettä on äärimmäisen hankala selvittää, kun ensimmäiset oireet ovat ilmaantuneet jo kaksi viikkoa sitten 15. huhtikuuta.

– Se menee jo niin kauas taaksepäin, että on mahdotonta tietää, mistä tartunta on tullut, Verta toteaa.

Kaikki sairastuneet 34 asukasta on määrätty eristykseen, ja muu talon väki on asetettu karanteeniin. Lukuisista tautitapauksista huolimatta henkilökunta on selvinnyt ilman tartuntoja.

Ville Verran mukaan henkilökuntaa on suojannut muun muassa se, että talon asiointipisteessä on hyvät suojaukset.

Henkilökunta on myös käyttänyt FFP2 -suojaimia asukkaiden kanssa asioidessaan ja pitänyt huolta käsihygieniasta. He eivät myöskään ole menneet lähelle asukkaita ja ovat pitäneet tietoisesti kontaktien kestot lyhyinä.

– He ovat noudattaneet niitä ohjeita, mitä kansallekin on annettu. Tämä FFP2 -suojaimen käyttö on varmaan ollut tässä hyvin ratkaiseva tekijä, Verta arvelee.

Kaksi testitulosta puuttuu

Imatran vastaanottokeskuksen kaikki asukkaat on testattu nyt kertaalleen. Massatestauksen tulokset ovat valmistuneet kahta testiä lukuun ottamatta.

Toinen puuttuva testitulos on kouluikäisen, ja toinen aikuisen. Tällä hetkellä Eksote selvittää, kuinka paljon asukkaat ovat liikkuneet talon ulkopuolella, ja ovatko he voineet altistaa muita ihmisiä.

Esimerkiksi kouluikäiset ovat olleet koulussa ja aikuiset ovat käyneet kaupassa, mutta Ville Verran mukaan kontaktit ovat olleet suht vähäisiä.

– Enemmän he ovat keskenään omissa porukoissa. Jos ihmiset ovat noudattaneet käsihygienia-, maski- ja etäisyyssuosituksia, lyhytkestoisessa kontaktissa kuten kaupassa käynnissä tartuntariski on hyvin pieni, hän kuvailee.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka