Eksote: Kaksi uutta koronatapausta – Ylilääkäri iloitsee varovasti tartuntamäärien ja positiivisten näytteiden osuuden laskusta

THL:n mukaan Lappeenrannassa on todettu yksi uusi koronatartunta.

Kuvituskuva. Anu Kiljunen

Terhi Kinnunen

Etelä-Karjalassa on varmistettu kaksi uutta koronatartuntaa.

Kaksi uusinta tapausta on merkitty torstain 22. huhtikuuta kohdalle Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) taulukossa.

Maakunnassa on todettu yhteensä 1 093 koronatapausta, Eksote sanoo tiedotteessaan.

Tällä viikolla on maanantaista torstaihin Eksoten mukaan varmistunut 15 koronatartuntaa ja näytteitä on otettu yhteensä 1 167 kappaletta. Samaan aikaan viime viikolla tartuntoja oli 23 kappaletta.

– Tunnelma on varovaisen positiivinen, mutta odottava. Paljon on hyviä merkkejä. Tartuntamäärät ovat laskeneet ja toisaalta se, että lähes kaikki tartunnat ovat henkilöillä, jotka ovat jo karanteenissa, ylilääkäri Sami Raasakka sanoo.

Jätevedessä koronaviruksen määrä vähentynyt

Nyt sairastuneet ovat pääosin nuoria aikuisia tai keski-ikäisiä.

Satunnaisia kohtaamisia pitäisi välttää edelleenkin vapun yli.

Sami Raasakka

Vanhoilla ihmisillä on koronavirusta nyt vähän. Se kertoo Raasakan mukaan siitä, että ikäihmiset ovat saaneet koronarokotuksia.

– Lapsilla ja nuorilla ei tartuntoja juurikaan ole.

Torstaina kerrottiin, että Lappeenrannassa määrättiin Skinnarilan koulun yksi opetusryhmä karanteeniin.

Vaikka testausmäärät ovat laskussa, myös positiivisten näytteiden osuus näyttää pienenevän.

– Me seuraamme myöskin jätevedenpuhdistamon koronavirusmääriä. Niissä oli kolme viikkoa sitten dramaattinen nousu silloin, kun meillä oli pahin tilanne. Tämän viikon alun näytteissä on palattu taas normaalille tasolle. Jätevedessä on koronavirusta, mutta vain pieniä määriä, Raasakka kertoo.

Koronaohjeista ei pidä lipsua

Etelä-Karjalassa on liikkeellä koronaviruksen brittivarianttia, joka tarttuu erittäin herkästi.

– Ei voi lipsua etäisyyksien pitämisestä ja maskien käytöstä. Satunnaisia kohtaamisia pitäisi välttää edelleenkin vapun yli. Jos on juhlimistarvetta, juhlitaan omassa ja tutussa porukassa, jonka kanssa on muutenkin tekemisissä, Raasakka.

Ravintoloiden ja baarien avautuminen ei vielä ole näkynyt koronatartunnoissa. Raasakka arvelee, että avautumisen vaikutuksen merkitystä voi alkaa arvioida ensi viikolla.

– Toivotaan, että meidän pelastus olisi se, että virusta on alueella selvästi aiempaa vähemmän.

Koronatilanne on Etelä-Karjalassa leviämisvaiheessa. Epidemian vaiheet ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Koronarokotus on Etelä-Karjalassa annettu 40 545 ihmiselle eli 32 prosentille asukkaista. Kaksi koronarokotusta on saanut noin 3 900 eteläkarjalaista.

Etelä-Karjalan ilmaantuvuusluku 55,1

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronakartan mukaan perjantaina raportoitiin yksi uusi koronatapaus Lappeenrannassa. Lappeenrannan koronatartuntojen yhteenlaskettu määrä on nyt 772. Etelä-Karjalassa koronatapauksia on THL:n mukaan ollut 1 041.

Etelä-Karjalan koronaviruksen ilmaantuvuusluku on nyt 55,1 kahdessa viikossa 100 000 asukasta kohden. Kaksi viikkoa aiemmin luku oli 133,82.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka