Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Toimittaja Lea Irmeli Ojalainen 1943–2021, Imatran ja imatralaisia koskevien asioiden tuntija

Irmeli Ojalainen toimitti imatralaisille paikallisia ja alueellisia uutisia 41 vuoden ajan. Ylä-Vuoksen toimituskuntaan hän liittyi 1965. Lehden toiminnan loppuessa vuonna 1993 hän siirtyi Etelä-Saimaan Imatran toimitukseen. Eläkkeelle hän jäi 2006.

Irmelin uran aikana lehden tekemisen tekniikka muuttui täydellisesti. Irmeli otti jokaisen työprosessin uudistuksen vastaan kiinnostuneena ja innokkaana oppimaan uutta.

Imatra ja imatralaisia koskevat asiat olivat Irmeli Ojalaisen työkenttänä ja mielenkiinnon kohteena, mutta myös naapurikunnat ja koko maakunta tulivat hänelle tutuksi. Hän keräsi työnsä myötä seudusta sellaisen tietopankin, jota kollegat ihailivat ja kadehtivat. Hän oli jutuissaan tarkka ja huolellinen. Nuoremmat toimittajat kokivat hänet hyvänä ammatillisena esikuvana.

Irmeli oli vapaa-ajallaan innokkaasti mukana Itä-Suomen sanomalehtimiesyhdistyksen toiminnassa vielä eläkkeelle jäätyäänkin.

Irmeli oli omaa sukua Ahtiainen. Hän ehti syntyä Jääskessä. Perhe asui ja viljeli siellä tilaa Vuoksen rannalla. Kun kotitalo jäi rajan taakse, perhe hankki itse uuden maatilan Iitistä. Perheessä oli neljä lasta, joista Irmeli on toiseksi vanhin.

Imatralle muutettuaan Irmeli tapasi pian Jaakko Ojalaisen. Pariskunnan häitä vietettiin 14. huhtikuuta 1968. Heille syntyi kaksi poikaa, Antti ja Jukka. Molemmat ovat perheellisiä. Lapsenlapset olivat monen vuoden ajan Irmelin suuri ilo. Antti perheineen lunasti kotitalon joitain vuosia sitten, Jukan perhe asuu Jyväskylässä.

Toimituksessa työvuorot pyörivät yleensä seitsemän päivää viikossa. Iltavuorot kestivät kello 22 saakka. Silti Irmelillä riitti aikaa ja energiaa poikien urheiluharrastusten tukemiseen ja seuraamiseen. Yhtä lailla innostuneena hän halusi tietää aina lastenlasten urheilu- ja koulutapahtumat.

Marjastus kuului Irmelin lempiharrastuksiin niin työvuosien aikaan kuin pitkään sen jälkeenkin. Hän tunsi niin parhaat mustikka-, puolukka- kuin vaapukkapaikatkin. Lastenlasten talviherkuiksi hän tapasi kerätä ja pakastaa ahomansikoita.

Viime vuodet Irmeli ja Jaakko asuivat Vuoksenniskalla Immalan loisteessa. Aamupuurotapahtumat, bingo ja muut yhteiset hetket olivat Irmelille mieluisia ja tärkeitä. Hänen mielenkiintonsa ulottui kuitenkin myös laajemmalle. Hän seurasi ihan viime aikoihin saakka myös Suomen ja maailman tapahtumia.

Marjut Vuotila

Kirjoittaja on Irmelin pitkäaikainen kollega ja ystävä.