Pääkirjoitus Imatran kaupunginjohtajaksi valittava pätevin – Kuntalainen ei hyväksy puolueen jäsenkirjaa perusteeksi

Imatran valtuuston on määrä päättää ensi viikolla kaupungin uudesta johtajasta. Valinnan ympärillä liikkuvat kovat intohimot.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan esityksen mukaan nykyinen kakkoskaupunginjohtaja Kaisa Heino olisi pätevin pestiin. Tätä puoltavat kokemus, haastattelut ja psykologin tekemät henkilöarvioinnit.

Demarit ja yksi perussuomalainen kuitenkin vastustivat esitystä, eikä kaupunginhallituksessa siksi syntynyt siitä yksimielisyyttä.

Lopputuloksena valinta siirretään suoraan valtuuston tehtäväksi ilman hallituksen kantaa.

Käytännössä valtuusto tekee päätöksen siis maanantaina ilman hallituksen ohjausta "kelpoisten hakijoiden joukosta". Valinta tehtäneen Heinon ja demarien ehdokkaan, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun tutkimuspäällikön Ari Lindemanin välillä. Lisäksi toki ainakin Imatran entinen kaupunginjohtaja Rami Hasu on ilmoittanut olevansa käytettävissä.

Prosessi näyttää puhtaalta puoluepolitikoinnilta, joka yllättäen tuntuu olevan edelleen tuttua kunnanjohtajavalinnoissa. Demarit ovat moittineet Heinoa nykytehtävässään siitä, että heitä ei ole kuunneltu. Lindeman taas on puolueen jäsen. Vielä ole kuultu perusteluita siitä, miksi hän muutoin peittoaisi kilpakumppaninsa kuin puolueelle sopivampien arvojensa puolesta.

Kunnanhallitusten ja valtuustojen tehtävä on tehdä päätöksiä kunnan eduksi. Väestökadon ja elinvoimakysymysten kanssa kamppailevassa Etelä-Karjalassakaan muuhun ei olisi varaa.

Kunnanhallitusten ja valtuustojen tehtävä on tehdä päätöksiä kunnan eduksi. Väestökadon ja elinvoimakysymysten kanssa kamppailevassa Etelä-Karjalassakaan muuhun ei olisi varaa.

On itsestään selvää, että valittavan pitää olla pätevin ehdokkaista. Päätöksenteon uskottavuuden kannalta on surkea merkki, jos kuntalaisille perusteet näyttävät muulta. Ja jos parasta ei valita, se on karhunpalvelus asukkaille.

Poliittisen pelaamisen mielikuva jäi viime vuonna myös Ruokolahden kunnanjohtajavalinnasta, jossa entinen ministeri Kimmo Tiilikainen sivuutettiin ja koko haku piti laittaa uusiksi.

Imatra on vahva demaripaikkakunta, ja puolueella on iso valta. Kulisseissa ehtii tapahtua vielä paljon. Nähtäväksi jää, mikä maanantain päätös on. Mahdollista lienee sekin, että sitä ei vielä synny.

Selvää kuitenkin on, että kun uusi kaupunginjohtaja on tiedossa, kuntalaiset odottavat pohjalle asiaperusteita kaikilta valitsijoita.

Puolueen jäsenkirja ei nykymaailmassa riitä.

eeva.sederholm@kaakonviestinta.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka