Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katukanava | Norpan suojelu on nyt meidän omissa käsissämme

Valtioneuvosto ei ole saanut aikaiseksi asetusta norpan suojeluun liittyen verkkorajoituksista eikä niiden kestosta. Asiasta on kehkeytynyt poliittinen kiista kepun ja vihreiden sekä vasemmistoliiton välillä. Nyt rajoitukset ovat osakaskuntien vapaaehtoisten sopimusten varassa.

Minusta tilanne on oikein hyvä. Nyt voidaan osoittaa, että täällä ihmiset osaavat antaaa arvon tuolle uhanalaiselle elukalle, liekö enää uhanalainen. Asia on niiden käsissä, jotka asuvat rajoitusten vaikutuspiirissä. Nyt on valtaa, mutta on myös vastuu. Tästä pitäisi tulla käytäntö ilman valtion ukaaseja. Kiistaa on edelleen suojelijoiden ja paikallisten asukkaiden välillä siitä mikä on norppien oikea lukumäärä. Tutkijoiden arvion mukaan niitä on noin 430 ja kanta-asukkaiden havaintojen perusteella lukumäärä on vähintään kaksinkertainen.

Alustavien tietojen mukaan viime talvi oli erittäin hyvä kuuttien syntyvyyden suhteen. Mutta missä viipyvät luvut syntyneistä kuuteista? Onko lukumäärä niin suuri, ettei 430 norpan populaatiosta voi löytyä niin montaa lisääntyvää norppaa ja näin ollen niiden lukumäärä onkin aivan jotain muuta kuin tuo noin 430 yksilöä?

Kaiken kaikkiaan nyt olisi viisasta todellakin jättää verkot naulaan aina tuonne heinäkuun alkuun lukuun ottamatta muikkuverkkoja.

Kesällä pidettiin kuulemistilaisuuksia rajoituksista. Niissä voi esittää alueita, jotka olivat paikallisten asukkaiden mielestä tarpeettomia suojelun kannalta. Esityksiä tuli lähinnä perinteisistä matalista lahdista, jotta kevätkutuisia kaloja voitaisiin perinteiseen tapaan pyytää. Kyseessä on myös hoitokalastus vähentämällä särkikaloja rehevöittämästä vesistöjä. Näissä lahdissa ei kukaan ole milloinkaan nähnyt yhtään norppaa. Mutta ei niillä esityksillä ollut menestystä, vaan noita rajoitusalueita jopa lisättiin.

Kun norppakanta on kasvanut tavoitteita nopeammin, tulee seuraavaksi karsia rajoitusalueista esim. matalat lahdet eikä jatkaa rajoitusaikaa heinäkuulle. Tällöin voisi löytyä jonkinlainen tasapaino suojelun ja kalastuksen suhteen.

Nyt mennään tarpeettomasti suojelukärki edellä.

Martti Laine

kuntavaaliehdokas (ps., sitoutumaton)

Puumala