Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stora Enso aikoo sulkea Veitsiluodon tehtaansa, noin 670 työpaikkaa uhattuna – Sulkeminen tapahtuisi jo vuonna 2021

Ruotsissa metsäjätti kaavailee sulkevansa Borlängessä sijaitsevan Kvarnsvedenin tehtaan.

Metsäyhtiö Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Kemin Veitsiluodon ja Ruotsin Kvarnsvedenin tehtailla sellun ja paperin tuotannon lopettamiseksi. Tehtaiden sulkemiset toteutettaisiin tämän vuoden kolmannella neljänneksellä.

Veitsiluodon tehtaalla työt loppuisivat 670 ihmiseltä ja Ruotsissa 440:ltä.

Stora Enso perustelee suunnitelmaa paperin kysynnän laskulla, jota koronapandemia on vain kiihdyttänyt. Seurauksena Euroopan paperimarkkinoilla on huomattava ylikapasiteetti. Molemmat tehtaat ovat Stora Enson mukaan tappiollisia eikä niiden kannattavuuden uskota saavuttavan tyydyttävää tasoa tulevaisuudessakaan.

Veitsiluodon tehtaalla valmistetaan sekä sellua, sahatavaraa että paperia. Vuonna 1922 perustettu tehdas on yksi Suomen suurimmista paperi- ja kartonkitehtaista. Veitsiluodon saha jatkaisi toimintaansa. Se työllistää noin 50 henkilöä.

Toimitusjohtaja Annica Bresky pahoitteli sulkemisia mutta ei nähnyt muuta vaihtoehtoa.

– Koko paperiliiketoimintamme kilpailukyvyn parantamiseksi meidän on mukauduttava markkinaolosuhteisiin, mikä valitettavasti tarkoittaa kannattamattomien tehtaiden sulkemista. Kuten viime vuonna kerroimme, olemme päivittäneet strategiaamme ja muokkaamme liiketoimintaamme kiihtyvän kasvun ja arvon saavuttamiseksi, Bresky sanoo tiedotteessa.

Breskyn mukaan yhtiö on tutkinut useita vaihtoehtoja tehtaiden taloudellisen tilanteen parantamiseksi. Mikään niistä ei kuitenkaan ole osoittautunut toteuttamiskelpoiseksi, hän sanoi.

UPM ja useat muut yhtiöt ovat jo leikanneet tuotantoaan rajusti

Analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen pitää Stora Enson päätöstä odotettuna. Hänen mukaansa lähes kaikki muut paperiyhtiöt ovat jo reagoineet paperin kysynnän romahtamiseen sulkemalla kapasiteettiaan.

– Oli päivänselvää, että Stora Ensoltakin jotakin isompaa tulee, koska markkinadynamiikka on tällä hetkellä todella hankala, Viljakainen sanoo.

Suomessa UPM on lakkauttanut Kaipolan paperitehtaan. Maailmalla muun muassa eteläafrikkalainen Sappi ja norjalainen Norske Skog ovat Viljakaisen mukaan karsineet rajusti kapasiteettiaan.

Metsä Groupilla ei ole enää lainkaan paperintuotantoa yhtiön keskityttyä kartonkien valmistukseen.

Paperintuotannosta karsiutuisi kolmannes

Tehtaiden sulkemiset vähentäisivät Stora Enson paperintuotantokapasiteettia 35 prosenttia noin 2,6 miljoonaan tonniin vuodessa. Paperiliiketoiminnan liikevaihto laskisi noin 600 miljoonaa euroa vuodessa ja paperin osuus konsernin liikevaihdosta laskisi hieman yli 10 prosenttiin.

Veitsiluodossa jatkaa saha. Stora Enso jatkaa myös puunhankintaansa Pohjois-Suomessa.

Juttua muokattu 20.4. kello 12 uudella versiolla.