Eksote: Viikonlopun aikana 14 koronatartuntaa – Ylilääkäri on huolissaan baarien avautumisesta, ja pitää terassia turvallisempana kuin sisätiloja

Nyt tartunnan saaneista iso osa liittyi aiempiin tartuntoihin. Etelä-Karjalan koronatapausten yhteenlaskettu määrä on 1 078 kappaletta.

Käsihygieniasta huolehtiminen on edelleen tärkeää kamppailussa koronaa vastaan. Arkistokuva. Kuvituskuva

Terhi Kinnunen

Etelä-Karjalassa on varmistunut 14 koronatartuntaa viikonlopun aikana.

Tartunnoista kahdeksan on varmistunut 16. huhtikuuta, neljä 17. huhtikuuta ja kaksi 18. huhtikuuta, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) taulukosta selviää.

Näytteitä Eksotessa otettiin perjantaina 350, lauantaina 198 ja sunnuntaina 192. Sairaalahoidossa koronapotilaita on 0–5.

Yhteensä koronatapauksia on Etelä-Karjalassa todettu nyt 1 078 kappaletta, Eksote kertoo.

Nyt todetuista tartunnoista iso osa liittyy aiempiin tartuntoihin ja positiivisen tuloksen saaneet ovat olleet karanteenissa, ylilääkäri Sami Raasakka kertoo.

– Sikäli tilanne on hyvä, että jatkoaltistumisia on tullut erittäin vähän viikonlopun aikana.

Nuijamaan rajanylityspaikalla tehdyistä testeistä ei löytynyt yhtään positiivista viimeisimmän viikon aikana.

Aikaisempina viikkoina positiivisten määrä on ollut alle yhden prosentin Nuijamaalla.

– Toivomme, että rajaliikenne ei kauheasti tästä vilkastu ihan lähitulevaisuudessa.

Vielä pitäisi jaksaa välttää satunnaisia kontakteja

Tehtyjen koronatestien määrä on nyt hieman matalampi kuin esimerkiksi maaliskuun lopussa. Silloin testejä tehtiin 400–500 päivässä.

– Tämä kuvastaa enemmän paikallisen epidemian rauhoittumista kuin että testattaisiin liian vähän. Positiivisten osuus jää kuitenkin koko ajan pienemmäksi ja pienemmäksi, Raasakka sanoo.

Raasakka arvelee, että eteläkarjalaiset ovat ottaneet koronatilanteen vakavasti: vähentäneet kontakteja, käyttäneet kasvomaskeja ja niin edelleen.

– Varovainen optimismi herää. Jos vain jaksetaan välttää kontakteja ja nimenomaan satunnaisten ihmisten tapaamista, pääsemme hyvään tilanteeseen ennen kesää.

Baarien avautuminen huolettaa

Maanantaina ravintolat ja baarit saavat jälleen myydä ruoka-annoksia ja juomia rajoitetusti.

Raasakan mukaan olisi ihme, jos rajoitusten purkaminen ei näkyisi koronatartuntojen määrän kasvuna. Hän on erityisen huolissaan baarien avautumisesta.

Jos ravintolaan tai baariin kuitenkin haluaa mennä, on parempi suunnata oman seurueen kanssa terassille kuin sisätiloihin.

– Ulkoilmassa virusten häviäminen suureen ilmatilavuuteen on eri luokkaa kuin hämyisessä baarissa.

Yläkouluissa ja toisella asteella on palattu lähiopetukseen viime viikosta alkaen. Raasakan mukaan oppilaitoksissa iso joukko ihmisiä voi joutua karanteeniin yksittäisen koronatartunnan vuoksi.

– Yleensä ei jatkotartuntoja ole tullut oppilaitoksissa.

Etelä-Karjalassa on annettu koronarokotus 29 prosentille väestöstä. Ensimmäisen rokotteen on siis saanut noin 36 300 ihmistä. Kaksi koronarokotusta on saanut noin 3 600 eteläkarjalaista.

Päivitetty 19.4.2021 kello 11:42: Lisätty Sami Raasakan kommentit.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka