Katukanava: Ammattiopistolle on saatava Imatralla uudet terveet tilat mahdollisimman pian

Saimaan ammattiopiston opiskelijoiden Imatralla vuosia jatkunutta oireilua on vihdoin selvitelty rakennetutkimuksin. Rakennuksissa on laajoja mikrobivaurioita ja eristeissä kasvavien mikrobeiden toksiinit pääsevät sisäilmaan rakenteiden ilmavuotokohdista. Ne voivat aiheuttaa opiskelijoille ja henkilökunnalle oireilua. Tämä käy ilmi 6.5. ja 31.8.1020 päivätyissä Imatran Koulukatu 5:n tutkimuksissa, joissa suositellaan mm. ulkoseinärakenteen, kellarikerroksen rakenteiden ja joidenkin ikkunoiden korjaamista tai uusimista.

Isossa osassa otetuista näytteistä on mikrobikasvua. Rakenteissa esiintyy mm. kohtalaisesti homeita, bakteereita ja osassa näytteitä runsaasti sädesientä. Sädesienen toksiinit voivat aiheuttaa pahoinvointia, päänsärkyä, kuumetta ja pahimmillaan homepölykeuhkosairauden. Kyseessä on siis vakava terveyshaitta, joka tulee ottaa vakavasti.

Työturvallisuuslain mukaan työntekijöille on oltava turvalliset ja terveet tilat. Nykyinen laki vaatii oppivelvollisuuden jatkumista 18-vuotiaaksi saakka. Meillä on oltava Imatralla mahdollisuus tarjota lapsillemme koulutaival oppivelvollisuuden päättymiseen saakka. Ei ole oikein, että lapsi ei voi valita ammatillista koulutusta sen vuoksi, ettei hän voi opiskella koulun tiloissa. On lukuisia opiskelijoita, jotka ovat keskeyttäneet opinnot ammattiopistossa Imatralla vakavan oireilun vuoksi.

Vaurioituneiden rakennusten peruskorjausten onnistumisesta on monia huonoja esimerkkejä. Sisäilmakorjaukset ovat aina merkittävä riski, moni asia voi mennä pieleen ja mikrobivauriot voivat uusiutua. Meillä ei ole varaa ottaa sitä riskiä, että tuhlaamme miljoonia Koulukadun rakennuksen peruskorjaukseen, huomataksemme muutaman vuoden päästä, että korjaus epäonnistui.

On fiksua rakentaa nykyaikainen, ympäristöön sopiva ja sitä kaunistava energiatehokas ja hiilineutraali rakennus, joka sopii nykyajan tarpeisiin. Uusi ammatillinen oppilaitos olisi merkittävä teko paikkakunnan nuorille ja Imatran elinvoimalle!

Kysymys kuuluu, kuinka nopeasti saamme opiskelijat ja henkilökunnan uusiin, puhtaisiin, moderneihin ja terveisiin tiloihin? Asialla on kiire!

Titta Pitman

Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän valtuuston jäsen

kuntavaaliehdokas (kok.)

Imatra

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka