Eksote kertoi neljästä uudesta koronatartunnasta – Etelä-Karjalan ilmaantuvuusluvun pitäisi laskea alle 25:een, että leviämisvaiheesta päästäisiin pois

Vaikka sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on laskenut, koronatilanne kuormittaa yhä keskussairaalaa, Tuula Karhula sanoo.

Etelä-Karjalassa otettiin tiistaina 409 koronavirusnäytettä. Kuvituskuva. Mika Strandén

Terhi Kinnunen

Etelä-Karjalassa on raportoitu neljä uutta koronavirustartuntaa.

Maakunnassa on varmistettu nyt yhteensä 1 051 koronatapausta, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) kertoo koronasivullaan.

Neljä tuoreinta tartuntaa on merkitty 13. huhtikuuta kohdalle, selviää Eksoten taulukosta.

Sairaalahoidossa on edelleen 0–5 koronaviruspotilasta. Eksote ei kerro yksilönsuojan vuoksi potilaiden tarkkaa määrä, jos määrä on viisi tai alle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi keskiviikkona kuudesta uudesta tartunnasta Etelä-Karjalasta. Koronakartan mukaan kaikki kuusi tartuntaa on todettu Lappeenrannassa. Lappeenrannan yhteenlaskettujen tartuntojen määrä on nyt 736 ja Etelä-Karjalan 1 001.

Rajoitusten purkaminen on alkanut

Tiistaina kokoontunut alueellinen tilannekuvaryhmä totesi, että tartuntamäärät ovat kääntyneet laskuun, mutta rajoitusten purkamista suunnitellaan asteittain ja varovaisesti.

Tällä viikolla yläkoulut ja ammattiopiston opiskelijat ovat palanneet lähiopetukseen Etelä-Karjalassa. Joissakin lukioissa opiskelijat vuorottelevat lähi- ja etäopetuksessa.

Suomen hallitus keskustelee ravintoloiden jatkosta. Ravintolasulku on päättymässä 18. huhtikuuta.

– Seuraavat kaksi, kolme viikkoa näyttävät varmasti sen, tuottaako varovainen rajoitusten purku takapakkia, alueellisen tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula sanoo.

Jos kaikki menee hyvin, on oletettavaa, ettei liikuntatilojen sulku jatku 23. huhtikuuta jälkeen, Karhula toteaa. Päätöksen asiassa tekee Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI).

Alemmalle tasolle on vielä matkaa

Viime viikolla tartuntoja todettiin Etelä-Karjalassa 57. Tällä viikolla maanantaina ja tiistaina Eksote raportoi yhteensä 10 koronatapausta.

Tartuntojen määrä näyttäisi kääntyneen laskuun.

Jotta Etelä-Karjala voisi siirtyä leviämisvaiheesta alemmalle tasolle kiihtymisvaiheeseen, ilmaantuvuusluvun pitäisi olla alle 25 ja esimerkiksi positiivisten näytteiden osuus testatuista alle kaksi prosenttia, Karhula sanoo.

– Se vaatii ilman muuta sitä, että ihmiset jaksavat noudattaa suosituksia ja rajoituksia.

Keskiviikkona Etelä-Karjalan ilmaantuvuusluku oli 96 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronakartan mukaan.

Karhulan mukaan rajoituksilla, niiden noudattamisella sekä tarpeettomien lähikontaktien välttämisellä on ollut olennainen merkitys tartuntojen määrän laskussa.

Eteläkarjalaisten pitäisi jaksaa noudattaa varotoimia myös jatkossa, jotta koronatilanne rauhoittuisi.

Tartuntoja jäljitetty työpaikoille ja kyläilyihin

Monen viime viikon tartunnan taustalla oli työpaikka-altistuksia sekä kyläilyjä. Noin puolet viime viikolla positiivisen tuloksen saaneista oli jo valmiiksi karanteenissa.

Karhulan mukaan koronatilanne kuormittaa esimerkiksi koronaepäilyjen vuoksi Etelä-Karjalan keskussairaalaa edelleen, vaikka sairaalahoidossa onkin nyt alle viisi koronapotilasta.

– Me olemme edelleen veitsenterällä. Voi olla, että sairaalahoidon tarpeeseen tulee uusi ryöpsähdys, kun tartuntoja koko ajan on.

Päivitetty 14.4.2021 kello 13.47: Lisätty THL:n luvut, Tuula Karhulan kommentit.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka