Eksote avaa koronarokotusten sähköisen ajanvarauksen maanantaina – Ajan voivat varata 60–69-vuotiaat riskiryhmäläiset

Rokotusaikoja voi varata Imatralla Tori Galleriaan. Imatran ensimmäiset varattavat ajat löytyvät 21. huhtikuuta alkaen.

Kuvituskuva. Aulikki Jääskeläinen

Kanerva Jalarvo

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) avaa koronarokotusten sähköisen ajanvarauksen ensi maanantaina 12. huhtikuuta. Sähköinen ajanvaraus avataan Eksoten asiointipalvelussa 60–69-vuotiaille, jotka kuuluvat Kansallisen rokoteasiantuntijaryhmä KRAR:in sekä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) määrittelemiin riskiryhmiin 1 ja 2. Lisätietoa riskiryhmistä löytyy tämän jutun lopusta ja THL:n nettisivuilta.

Rokotusaikoja voi varata Imatralla Tori Galleriaan ja Lappeenrannassa kauppakeskus Iso Kristiinaan. Imatralla ensimmäiset varattavat ajat löytyvät 21. huhtikuuta alkaen ja Lappeenrannassa 15. huhtikuuta alkaen.

Rokotetta ei voi itse valita

Eksoten tiedotteen mukaan käytettävää koronarokotetta ei voi itse valita, mikäli rokotusryhmille on käytettävissä useampaa kuin yhtä tuotetta. Ensimmäisellä ja toisella rokotuksella käytetään samaa rokotetta.

Eksoten mukaan 16–64-vuotiaat rokotetaan Pfizer/BioNTechin rokotteella, 18–64-vuotiaat rokotetaan Modernan rokotteella ja 65–69-vuotiaat rokotetaan Astra Zenecan rokotteella. Kahden rokotuskerran väli on 12 viikkoa.

THL on päättänyt, että Astra Zenecan koronavirusrokotetta annetaan vain 65 vuotta täyttäneille. Tiedotteessa kerrotaan, että varovaisuusperiaatteen mukaisesti Astra Zenecan rokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT). Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle.

Koronarokotusajan voi varata Astra Zenecan rokotteeseen, jos kuuluu riskiryhmään 1 tai 2 ja on täyttänyt 65 vuotta, mutta on alle 70-vuotias.

Koronarokotusajan voi varata Pfizerin tai Modernan rokotteeseen, jos kuuluu riskiryhmään 1 tai 2 ja on täyttänyt 60 vuotta, mutta on alle 65-vuotias

Näin rokotusaika varataan

Sähköinen ajanvaraus koronarokotukseen tehdään Eksoten nettisivujen kautta osoitteessa eksote.fi. Etusivun yläreunan palkista valitaan Eksoten asiointipalvelu -otsikon alta "Tutustu ja kirjaudu". Klikkaamalla "Tutustu ja kirjaudu" -painiketta siirrytään Eksoten asiointipalvelun etusivulle. Sivun yläreunasta valitaan "Kirjaudu asiointipalveluun", minkä jälkeen palveluun on kirjauduttava sisään.

Palvelu vaatii vahvan tunnistautumisen, jonka voi tehdä esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla. Tämän jälkeen valitaan "Ajanvaraus", ja siirrytään siis ajanvaraukseen. Siirtymän yhteydessä palvelu tekee vahvan tunnistautumisen, joka hyväksytään klikkaamalla "Jatka palveluun".

Koronarokotusajanvaraus näkyy Eksoten asiointipalvelussa 12. huhtikuuta kello 8 alkaen. Jos ajanvarausjärjestelmässä ei ole näkyvillä varattavia aikoja, rokotteita ei ole vapaana. Myöskään puhelinpalvelusta ei tällöin voi varata aikaa. Tässä tapauksessa rokotusaikaa on yritettävä varata myöhemmin uudelleen.

Ellei ajanvaraus sähköisen asioinnin kautta onnistu, ajan voi varata myös puhelimitse. Ajanvarausnumero koronarokotuksiin on 05 352 2355.

Varatut ajat näkyvät Eksoten asiointipalvelussa. Varatun ajan voi perua asiointipalvelun kautta ja sen jälkeen varata sopivan uuden ajan.

Riskiryhmät 1 ja 2

Riskiryhmän 1 taustasairaudet:

– Elinsiirto tai kantasolusiirto

– Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti

– Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö

– Vaikea krooninen munuaissairaus

– Vaikea krooninen keuhkosairaus

– Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes

– Downin oireyhtymä

Riskiryhmän 2 taustasairaudet:

– Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma

– Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)

– Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila

– Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen

– Vaikea krooninen maksasairaus

– Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta

– Uniapnea

– Psykoosisairaus

– Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka