Etelä-Karjalassa varmistui perjantaina neljä uutta tartuntaa – Eksote: Tartunnat ovat laskusuunnassa, mutta tilanne on edelleen vakava

Eksoten koronanäytteenottopaikka Armilassa. Arkistokuva. Kai Skyttä

Ilkka Pohjalainen, Juho Maijala

Etelä-Karjalassa varmistui perjantaina neljä uutta koronavirustartuntaa. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) koronasivujen mukaan koronatapausten kokonaismäärä on nyt koko pandemian ajalta sen alueella 1 021 kappaletta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tilastoi perjantaina kaksi uutta koronatapausta Lappeenrantaan. Muiden Etelä-Karjalan kuntien tilastoluku pysyi ennallaan.

Sairaalahoidossa on Eksotella 7 koronaviruspotilasta.

Eksoten ylilääkäri Minna Häyhän mukaan iso osa viime päivien uusista tartunnoista on aikaisemmista ketjuista ja sairastuneet ovat olleet siis jo karanteenissa, mutta myös uusia, erillisiä tartuntoja on tullut. Häyhä kommentoi tartuntalukuja torstai-iltana sähköpostitse.

Nuijamaan rajanylityspaikalla otetuista näytteistä on viimeisen viikon aikana ollut positiivisia 0,5 prosenttia. Koulutartuntoja ei Häyhän mukaan ole juurikaan ollut.

– Tuoreimmissa tartunnoissa todennäköisesti ainakin isossa osassa on kyse brittivariantista, virus näyttää tarttuvan herkästi, Häyhä kirjoittaa.

Hyvä suunta lienee, että sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on laskussa?

– Kyllä, mutta edelleen päivittäistä vaihteluakin on ja tilanne on edelleen vakava, Häyhä toteaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) oli torstai-illan A-Talk-ohjelmassa huolissaan muun muassa Etelä-Karjalan koronatilanteesta.

– Ymmärtääkseni hän mainitsi alueita, joissa tartuntaluvut ovat Suomen suurimpien joukossa. Onneksi me olemme hieman laskusuunnassa, kommentoi sähköpostitse Tuula Karhula, alueellisen tilannekuvaryhmän puheenjohtaja ja Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja.

Ilmaantuvuus edelleen laskussa

Etelä-Karjalan ilmaantuvuusluku on nyt 134,6. Ilmaantuvuudella tarkoitetaan tartuntojen määrää 100 000 asukasta kohden kahden viikon aikana.

Ilmaantuvuus maakunnassa on laskussa, sillä edellisten kahden viikon ilmaantuvuus oli 163,73.

Korkein ilmaantuvuus on edelleen Helsingissä ja Uudellamaalla, jossa ilmaantuvuus on laskenut 235,1:een. Edellisten kahden viikon ilmaantuvuus oli 342,5.

Toiseksi korkein ilmaantuvuus on Itä-Savossa (192,9) ja kolmanneksi korkein Varsinais-Suomessa (171). Etelä-Karjalaa korkeampi ilmaantuvuus on myös Kymenlaaksossa (158) ja Päijät-Hämeessä (149,3).

Alhaisin ilmaantuvuus on Lapissa, jossa se on 9,4.

Koko Suomen ilmaantuvuus on laskenut 122,9:ään, kun kahden edeltävän viikon ilmaantuvuus oli 171,2.

J uttua täydennetty THL:n tiedoilla 9.4. kello 13.17.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka