Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalan yläkoululaiset ja toisen asteen oppilaat palaavat lähiopetukseen ensi viikolla – Koronatilanne ei salli muista suosituksista luopumista

Etelä-Karjalan koronanyrkki arvioi lähiopetukseen paluun hyödyt suuremmiksi kuin mahdolliset haitat: "Muita suosituksia tulee noudattaa nyt erityisen huolellisesti ja rajata koulun ulkopuoliset kontaktit minimiin", sanoo Tuula Karhula.

Etelä-Karjalan alueellisen koronanyrkin arvion mukaan lähiopetukseen palataan ensi viikolla. Koronanyrkki totesi tiistain kokouksessaan, että lähiopetukseen palaaminen yläkoulujen ja toisen asteen osalta olisi mahdollista 12. huhtikuuta alkaen.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) tiedotteen mukaan lähiopetuksen tarve on kuntien puheenvuorojen perusteella ilmeinen, ja tartuntatautitilanne alkaa nykyarvioiden mukaan sallia lähiopetukseen palaamisen. Nykylainsäädäntö mahdollistaa etäopetuksen vain niin kauan, kuin se on alueellisen koronatilanteen vuoksi välttämätöntä.

Koronanyrkin puheenjohtajan Tuula Karhulan mukaan koronaepidemian tilanne Etelä-Karjalassa on kuitenkin edelleen veitsen terällä.

– Lapset ja nuoret ovat tärkeitä varmasti kaikille meille, ja lähiopetus on tärkeää heidän hyvinvoinnilleen, siksi päätös lähiopetukseen palaamisesta on tänään tehty. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti, joten sitä tullaan jatkossakin tarkkailemaan viikoittain ja mikäli tilanne pahenee, jopa päivittäin, jotta koulunkäynti toteutuu turvallisena. Jos tilanne huononee uudelleen myös lähiopetusta joudutaan arvioimaan uudelleen, kertoo Karhula.

"Lähiopetuksen hyödyt ovat suuremmat kuin haitat"

Eksoten tiedotteen mukaan kouluja on velvoitettu huolehtimaan terveysturvallisuuteen kuuluvista toimenpiteistä kuten turvavälien toteutumisesta ja käsihygieniasta.

– Lähiopetukseen tullaan palaamaan sekä toisen asteen että yläkoulujen osalta, koska tilanne katsotaan nyt riittävän turvalliseksi. Tässä kohtaa tilannekuvaryhmä arvioi lähiopetukseen paluun hyödyt suuremmiksi kuin mahdolliset haitat. Muita suosituksia tulee noudattaa nyt erityisen huolellisesti ja rajata koulun ulkopuoliset kontaktit minimiin, muistuttaa Karhula tiedotteessa.

Keskusteluja käytiin lähiopetuksen hybridimalleista

Etelä-Karjalan koronanyrkki keskusteli tiistaina myös erilaisista hybridimalleista, joilla toisen asteen opetusta voitaisiin vielä turvallisemmin lähiopetuksessa järjestää. Opetuksen järjestämisen malli on toisella asteella kuntien itse päätettävissä, mutta erityisesti Lappeenrannan lukioihin suositetaan koronatilanteen vuoksi vuoroviikkomallia.

Yläkoulujen osalta päätös vaatii tuekseen myös aluehallintoviraston tai kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaavan toimielimen päätöksen koulun tilojen sulkemisesta osittain tai kokonaan. Etelä-Karjalassa päätöksestä vastaisi Eksoten hallitus.

Koronanyrkin opetustoimelle suuntaamaa suositusta vuosiluokkien 1–6 lisätoimenpiteistä jatkettiin 30. huhtikuuta saakka.

Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella edelleen leviämisvaiheessa.

Voimassa olevat alueelliset ohjeet löytyvät Eksoten ja kuntien verkkosivuilta.