Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Osmo "Osku" Keskinen 1943–2021, yksi Imatran ensimmäisistä IT-osaajista

Osmo syntyi Porissa 11.11.1943 isänsä Eino Keskisen ja äitinsä Lahja Keskisen esikoisena. Perhe täydentyi myöhemmin kolmella nuoremmalla sisarella, kun Marjukka, Kristiina ja Anne syntyivät. Osmo aloitti koulutaipaleensa Porissa ja muutti perheensä mukana Lappeenrantaan ensimmäiselle luokalle.

Imatralle Osmo muutti 1970-luvun alussa. Keväällä 1972 hän tapasi Helsingissä käydessään tulevan vaimonsa Marketan ja he menivätkin naimisiin saman vuoden heinäkuussa. Perheeseen syntyi myöhemmin kaksi tytärtä, Mervi ja Mari.

Osmo oli kiinnostunut matematiikasta ja tekniikasta, ja opiskeli itsenäisesti tietotekniikan saloja. Hän olikin ensimmäisiä IT-osaajia Imatralla: ensin Enso Gutzeitilla ja sitten Carelcompissa ja Sophisticsilla. Tietotekniikka oli Osmon sydäntä lähellä. Hän opetti ATK:ta aikuisille sekä piti lapsille mikrokerhoa Tainionkosken koululla paljon ennen kuin ATK tai IT tuli osaksi opetussuunnitelmaa. Moni mikrokerholainen on sittemmin löytänyt työuransa tietotekniikan parista.

Työ vei Osmon myös Namibiaan, jossa hän oli Suomen Lähetysseuran sisäoppilaitoksessa opettamassa. Hän soveltui hyvin afrikkalaiseen mentaliteettiin ja oppilaat tykkäsivät hänestä. Osmo muutti myöhemmin työn perässä Kotkaan ja sitten Helsinkiin, mutta piti Imatraa kotinaan myös muualle suuntautuneiden työvuosien ajan. Osmo ei kotonaan töistään tarkemmin kertonut, mutta suurten yritysten systeemisuunnittelijan työ on ollut vastuullista ja vaativaa. Kotona hän keskittyi perheeseensä. Lasten kasvettua ja vapaa-ajan lisääntyessä sukututkimus täytti hänen aikaansa. Osmo oli aktiivinen myös Jääski-seurassa, sillä hänen isänsä oli Jääsken evakkoja. Omaisuus ja kauppa olivat jääneet sodassa rajan taakse. Osmo kävi hoitamassa hautoja Ensossa kunnes Parkinsonin tauti esti osallistumisen toimintaan.

Osku oli mukava, leppoisa ja kiltti mies. Luonteeltaan hän oli älykäs ja aikaansa seuraava, mutta vaatimaton ja muille tilaa antava. Osmo luki tiedejulkaisuja sekä kansainvälisiä uutisia kiinnostuneena. Hän halusi olla perillä ajankohtaisista asioista.

Osmo siirtyi Taivaan kotiin torstaina 18.3.2021.

Osmoa, iskää ja pappaa jäivät kaipaamaan vaimo, tyttäret perheineen, siskot perheineen, sukulaiset sekä ystävät.

Mari Tuukkanen

Kirjoittaja on Osmo Keskisen tytär.