Eksote haluaa pitää kiinni sovitusta koronarokotusjärjestyksestä – Saksela: Rokotusvuorossa oleva ei voi valita, minkä yhtiön koronarokotuksen saa

Sakselan mukaan Etelä-Karjalasta voitaisiin vähentää rokotteita, jos järjestystä muutettaisiin.

Eksoten mielestä koronarokotteita ei pitäisi kohdentaa koronasta pahiten kärsiville alueille, toimitusjohtaja Timo Saksela sanoo. Anu Kiljunen

Terhi Kinnunen

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) vastustaa koronarokotusten painottamista pahiten kärsiville alueille. Eksoten vastaus selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lausunnosta.

Eksoten toimitusjohtaja Timo Saksela vahvistaa Eksoten kannan.

– Olemme vahvasti sitä mieltä, että nykyistä järjestelyä ei tule muuttaa.

Sakselan mukaan nyt pitäisi pitää kiinni THL:n linjauksesta koronarokotusjärjestyksestä eikä muuttaa sitä.

– Sehän saattaisi tarkoittaa, että täältä vähennettäisiin rokotteita.

Koronavirustilanne on leviämisvaiheessa Etelä-Karjalassa. Epidemian kolme v​aihetta ova​t ​perustaso​, kii​htymisvaihe ja leviämisvaihe. Koronavirustartuntoja on todettu Etelä-Karjalan kunnista eniten Lappeenrannassa.

THL:n koronakartan mukaan tartuntoja oli keskiviikkona todettu Etelä-Karjalassa 888, joista 647 Lappeenrannassa.

– No, me olemme nyt yksi paha alue. Kun koronaa on laajasti alueella niin keille rokotukset kohdennettaisiin. Nyt kohdistuu Lappeenrannan alueeseen eniten, mutta miten muuten, Saksela pohtii.

Saksela huomauttaa, että koronavirustilanne voi muuttua nopeasti. Hän ei pidä sellaisesta itsekeskeisestä ajattelusta, "että tehdään nyt näin, kun meillä on tällainen tilanne".

– Meillä on valtakunnallinen linjaus, ja tehdään valtakunnallisesti niin kuin on järkevää. Se on minusta tasa-arvoista ja tasaveroista.

Koronarokotteen merkkiä ei voi valita

Jotkut koronarokotusvuorossa olevat eteläkarjalaiset ovat sanoneet haluavansa valita, minkä yhtiön koronarokotuksen saavat. Ilmiöstä oli keskusteltu keskiviikkona pandemiajohtoryhmän kokouksessa.

– Sitä ei voi valita. Nyt kannattaa ottaa se rokote, jota on tarjolla. Se helpottaa kaikkien tilannetta ja omaa tilannetta, Saksela sanoo.

Jos rokotusvuorossa oleva kieltäytyy tarjolla olevasta koronarokotteesta, hän joutuu rokotusjonon hännille.

Sakselan mukaan on tärkeää, että eteläkarjalaisia saataisiin rokotettua mahdollisimman reippaassa tahdissa.

Tahtia on haitannut myös se, että koronarokotteita on tähän asti saatu Etelä-Karjalaan pieniä määriä kerrallaan. Tieto saattaa tulla päivää tai paria ennen, miten paljon koronarokotteita on tulossa.

– Hirveän vaikea on varautua. Lopullinen varmistus tulee viime metreillä.

Koronarokotusaikoja ei voida antaa ihmisille, jos ei tiedetä varmasti, onko rokotteita.

Lähiviikkoina rokotteiden määrän pitäisi kasvaa, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Saksela sanoo.

"Nyt kannattaisi pysyä kotona"

Saksela kannustaa eteläkarjalaisia jaksamaan vielä muutaman viikon lähikontaktien karttamista, jotta koronatilanne helpottaisi.

– Kun sää paranee ja pääsiäinen tulee, pelko on, että ihmiset lähtevät liikkeelle. Nyt kannattaisi pysyä kotona ja välttää turhaa liikkumista.

Liikkumisella Saksela ei tarkoita ulkoilua, vaan ihmisten tapaamista ja sellaisissa paikoissa liikkumista, joissa on paljon muita ihmisiä.

– Uskon, että pari kolme viikkoa, kun jaksettaisiin olla, se helpottaisi tilannetta oleellisesti. Rokotteiden ja rokotuksen saaneiden määrät kasvavat, ja jos tartuntojen määrä saataisiin pidettyä aisoissa, tilanne voisi olla paljon nykyistä parempi kuukauden päästä.

Kaikki itärajan yli tulevat pitäisi testata

Suomen ja Venäjän välinen raja on ollut kiinni matkailijoilta jo yli vuoden. Mutta esimerkiksi tavaraliikenne ja kaksoiskansalaiset voivat rajan ylittää.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen, että muun muassa Nuijamaan ja Vaalimaan rajanylityspaikan kautta saapuvien on osallistuttava terveystarkastukseen. Jos saapuvalla henkilöllä ei ole esittää negatiivista koronatestiä, hänelle tehdään koronatesti.

Terveystarkastusta ei kuitenkaan tehdä esimerkiksi tavaraliikenteen kuljettajille, koska tuonti halutaan pitää sujuvana.

– Tästä samasta aiheesta on puhuttu jo vuosi. Rajan kautta ei kuitenkaan näy, että oireisia sieltä isosti tulisi. Valtavastihan tämä väestöä huolestuttaa, Saksela sanoo.

Sakselan mukaan olisi hyvä, jos kaikki Suomeen Venäjältä tulevat, myös rekkakuskit, testattaisiin.

– Tämä on vaikea kysymys. Mutta jos me teemme kaikkea muuta, mutta pidämme rajoja auki, se ei ole minusta oikea tapa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka