Etelä-Karjalassa leviävä muuntovirus näyttää olevan brittivarianttia – Viikonlopun aikana 52 uutta tartuntaa Eksoten alueella

Ylilääkäri Sami Raasakan mukaan tieto brittivariantista on helpottava, sillä eteläafrikkalainen virusmuunnos on tuntemattomampi.

Kuvituskuva. Juha Poutanen

Ilkka Pohjalainen

Viikonloppu lisäsi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin sivun koronatilastoon 52 uutta tartuntaa. Tapausten kokonaismäärä koko pandemian ajalta on nyt 908 Etelä-Karjalassa.

Positiivisia tuloksia ilmeni perjantaina otetuista näytteistä 14, lauantain näytteistä 26 ja sunnuntain näytteistä 12.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL lisäsi omassa seurannassaan maanantaina viisi koronatapausta Lappeenrantaan sekä yhden Imatralle ja yhden Lemille.

Sairaalassa oli sunnuntaina Eksotella 15 koronapotilasta, kun heitä enimmillään perjantaina oli 18 potilasta.

Valikoitu erä saatu analysoitua

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakan mukaan Huslab on saanut valikoidun erän Eksoten lähettämiä virusnäytteitä viime viikkojen ajalta analysoitua.

– Näyttää siltä, että kaikki heidän tutkimansa kannat ovat brittivarianttia. Se on sikäli hyvä uutinen että tiedetään, missä mennään, ja epäilykset vahvistuivat, että kyseessä on herkemmin tarttuva kanta, mikä näkyy tartuntamäärissä ja jäljityksessä.

Raasakka pitää myös helpottavana tietää, että Etelä-Karjalassa ei toistaiseksi leviä eteläafrikkalainen variantti, joka on tuntemattomampi ja rokotusten kannalta ongelmallisempi.

– Sen esiintyminen täällä olisi ollut huolestuttavaa.

Kaikki eivät ole menneet heti testiin

Viikonlopun tartunnat on Raasakan mukaan pitkälti saatu karanteenissa ja tiedetyistä ketjuista, mutta uusiakin on. Myös koulualtistuksia on mukana, joissa on työtä enemmän.

– Joissakin on valitettavan selvästi tullut esiin se, että ei ole testiin lähdetty, kun oireita on tullut, ja sieltä on myöhemmin selvittelyissä tullut altistuspaikkoja laajojakin altistumisia esille. Harmillista, että tällainen viivästyy.

Tapausten selvittely viikonkin jälkikäteen on hankalaa. Yhden tai kahden ihmisen takaa voi tulla 100 – 200 altistunutta, ja toisesta päästä alkaa tulla taas positiivisia, joita ei ole saatu karanteeniin, kun olisi pitänyt, ja tulee jatkoaltistuksia.

Rajalta ei viikonlopun aikana ole tullut ilmi positiivisia koronatartuntoja.

Eksoten alueella on rokotettu 24 195 ihmistä eli noin 19 prosenttia väestöstä. 75–79-vuotiasta on rokotettu hieman vajaat 60 prosenttia, yli 80-vuotiaissa rokotettujen osuus lähestyy vähitellen 90:ää prosenttia.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka